Директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов констатира проблем при ваксинацията. Два пункта за ваксиниране има в "Пирогов", като са направени и подпунктове, така се ваксинира в 5 пункта. Отделно два мобилни екипа могат да ходят на място. "Но по заявените списъци от 170 човека реално се явяват не повече от 50 души", каза Балтов по-рано днес по време на редовния брифинг на Националния оперативен щаб.

Здравният министър Костадин Ангелов потвърди също за проблема - в пунктовете за ваксинация хората не идват. "Не е нормално да има хора, които да чакат, а да не се ваксинират заради неидващи."

"От днес до деня, в който ще се ваксинира и последния български гражданин, мой приоритет става ваксинацията като процес", увери Ангелов.

"Ако ние говорихме в края на миналата година, че 2021 г. ще е годината на надеждата, то е много просто. Надеждата е в нашите ръце, нека не е отлагаме и зачертаваме възможностите, за да си върнем спокойствието и свободата, което отне ковид пандемията", призова здравният министър.

Костадин Ангелов заяви и: че "има хора (б.а доц. Атанас Мангъров), които говорят и които искат думите им да се харесат на обществото".

Според здравния министър от министерството са отговорили на въпросите на джипитата, отговорите са изпратени на БЛС и на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари, за да са спокойни колегите и да отговарят на своите пациенти.

Към указанията обаче има такова да не се ваксинират бременни и плануващите бременност до 6 месеца преди нея. Става въпрос за ваксината на "Астра зенека".

На въпрос за причините здравният министър отказа да отговори, тъй като препоръката и решението е на Експертния съвет и той "няма как да влияе на мнението на експертите". В други страни тази ваксина се прилагала на бременни.

Директорът на НОЩ проф. Венцислав Мутафчийски обясни по-подробно, че в кратките указания на ваксината на "Астра зенека" е присъствало да не се ваксинират бременни кърмещи, като основанието е, че няма достатъчно изследвания на такава група хора, съобщава "news.bg".

"Това е пренебрегнато обаче. Първо в САЩ се е дала опция на избор за ваксинацията при бременни и кърмещи. При нито една от ваксините досега не е имало указание да не се ваксинират бременни жени", отчете още той и добави, че в Израел се ваксинират всички, включително и бременни.

Здравният министър добави, че в случая с ваксинацията на бременни жени е важна оценката на личния лекар.

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.