Делото за катастрофата, при която загина журналистът Милен Цветков, навлезе в съществената си фаза. Днес беше разпитана приятелката на подсъдимия Симона Цанкова. Тя се е возила на задната седалка в автомобила, управляван от Кристиан Николов по време на тежкия инцидент. Пред съда Цанкова описа Николов като отговорен и примерен.

За пореден път Кристиан Николов запази мълчание пред медиите и влезе в съдебната зала, криейки старателно лицето си. Приятелката на подсъдимия Симона Цанкова също старателно пазеше лицето си от камери и фотографи, съобщава БНТ.

Младата жена беше първият разпитан свидетел, тя се е возила на задната седалка на джипа, управляван от Николов, по време на тежката катастрофа.

Пред съда разказа, че предния ден са празнували нейния рожден ден. Решили първо да си направят пикник на Витоша, но заради епидемичните мерки полицаи им съставили актове и ги изгонили от планината.

Тогава купонът се преместил в дома на Николов и продължил до след полунощ. В един момент Кристиян споделил, че изпил шот, от който почувствал рязко замайване и предложил да си легнат. Преди сън обаче консумирал успокоителен чай и някаква успокоителна паста. Тях купувал от онлайн магазин.

На следващия ден първо ходили до апартамента на техния приятел Георги Иванов. Там прекарали времето следобед и тръгнали към заведение, където да хапнат.

Това се оказва и фаталното пътуване, завършило с тежката катастрофа.

В мощния джип Цанкова се возила на задната седалка и чела упътването на подарък, който получила. Помни, че чула Георги да вика, вдигнала поглед и последвал удар в колата на Милен Цветков.

Пред съда Цанкова обясни, че преди години Кристиан пробвал да пуши марихуана, не му харесала и не помни да е повтарял. Има и негативно отношение към наркотиците.

Според защитата е възможно марихуаната, амфетаминът и кокаинът да са попаднали в кръвта на подсъдимия без неговото знание, чрез последното питие.

Много е вероятно да е имало замесено именно в Йегермайстера нещо. Като дойде времето за експертизите, ще чуете какви са количествата. Не искам да ги коментирам сега, въпреки че много хора коментираха обстоятелства, свързани с делото преди то да е започнало, каза Константин Симеонов, адвокат на Кристиан Николов.

Според адвоката на наследниците на Милен Цветков това е защитна теза на подсъдимия.

Пробите са взети около 21.30 ч. на 19 април, т. е. последствено след катастрофата. Дали някой го е видял да взема или не го е видял, ние не сме очаквали, че приятелката му, с която живее на съпружески начала ще каже обратното. Това няма никакво значение. Важна е обективната находка, каза Менко Менков, адвокат на наследниците на Милен Цветков.

Наличието на наркотици в кръвта на Кристиан Николов е един от основните аргументи на прокуратурата за доказването на евентуален умисъл в поведението на подсъдимия, което дава възможност да се иска по-тежко наказание.

Това ще бъде обект на обсъждане в цялото съдебно следствие, което предстои в момента. И в момента не е коректно и е прекалено рано да се обсъжда този въпрос, каза Иван Кучиев, прокурор в СГП.

В съдебна зала днес бяха разпитани всички участници в купона от вечерта преди катастрофата. Показания не даде само синът на депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов - Георги. Той освен участник в забавата е и другият свидетел, возил се на предната седалка - до подсъдимия по време на катастрофата. Иванов обаче учи в Италия и адвоката му е уведомил, че ще посочи друга дата, на която може да се яви пред съда.

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.