Държавният глава Румен Радев подписа указите за назначаване на служебно правителство, което ще встъпи в длъжност на 16 септември, за разпускане на 46-ото Народно събрание на същата дата и за насрочване на парламентарни избори на 14 ноември 2021 г.

Официалната церемония, на която президентът Румен Радев ще представи структурата, състава и приоритетите на бъдещото служебно правителство ще се проведе в 09.00 часа на 16 септември, съобщи прессекретариатът на държавния глава, съобщава БНР.

По-рано председателят на парламента Ива Митева уведоми депутатите, че вчера - на 14 септември, е постъпил президентският указ за разпускане 46-ия парламент.

Днес депутатите проведоха последното си заседание, Народното събрание се разпуска утре - 16 септември.

След като на 7 септември БСП върна третия неуспешен мандат за съставяне на правителство в рамките на това Народно събрание, Румен Радев заяви, че скоро ще разпусне парламента, но поясни, че ще изчака актуализацията на бюджета да бъде приета, което стана в края на миналата седмица.

Така на 13 септември президентът обяви, че ще разпусне Народното събрание в четвъртък, 16 септември. От същата дата той ще назначи и ново служебно правителство. Подробности около състава засега няма.

Президентът все още не е коментирал дали премиерът и министрите от сегашното служебно правителство ще останат на позициите си.

Днес служебният премиер Стефан Янев посочи, че очаква да запази поста си.

Държавният глава насрочи третите за тази година парламентарни избори за 14 ноември заедно с вота за президент.

Избраната дата за провеждане на парламентарния вот - 14 ноември, при разпускане на парламента на 16 септември породи коментари, че не е в изпълнение на срока от 60 дни, заложен като необходим за подготовка на вота и отразен хронограмата, която трябва да приеме ЦИК за провеждането му.

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.