Промените в служебния кабинет, предложени от служебния премиер Димитър Главчев, предизвикаха реакции както от президента Румен Радев, който трябва да подпише указа за тях, така и от парламентарните сили, съобщи БТА. Главчев направи две предложения за промяна в персоналния състав на служебното правителство - Стефан Димитров да бъде освободен като служебен министър на външните работи и поста да заеме заместник - председателя на ПП ГЕРБ Даниел Митов, както и Георги Тахов да замени Кирил Вътев на поста министър на земеделието и храните.

В петък ще поканя служебния премиер Димитър Главчев да обсъдим неговите предложения, които не могат да включват заместник-председатели на политически партии, обяви пред журналисти президентът Румен Радев. „Вече виждате как от партийни събрания се раздават разпореждания, как се заплашва министър-председателят. Аз много се надявам господин Главчев да си дава сметка за щетите върху кабинета и върху доверието върху изборния процес, когато той светкавично изпълнява щенията на своя партиен началник“, каза държавният глава. Той припомни, че вече е заявил, че няма да се бърка в решенията на министър-председателя за състава на служебния кабинет, но отбеляза, че ще настоява Главчев да си спази обещанието, което е дал – да предложи кабинет, равно отдалечен от всички партии.

Моят ангажимент остава да не допусна управленска и конституционна криза, въпреки неуместните промени в Конституцията, подчерта Радев.

Служебният премиер Димитър Главчев направи днес коментар пред журналисти в Брюксел и изрази очакване президентът Румен Радев да издаде указ за предложените промени в правителството. Ще изпълня задълженията си по Конституция и съм го направил. Дал съм своите предложения за издаване на указ. Повече по въпроса нямам какво да кажа, на ход е президентът Румен Радев. Призовавам го и той да си изпълни задълженията по Конституция, каза служебният премиер. Предложенията са изцяло мои, заяви още Главчев. България не може да бъде в режим на изчакване, два дни са твърде много, изборите са на вратата. Външно министерство има много сериозна роля при организирането на изборите. Нямам доверие на двамата министри, които съм предложил за смяна, тъй като не могат да работят на обороти, които искам, посочи още служебният премиер.

В Народното събрание политическите сили реагираха по различен начин на създалата се ситуация с исканите рокади в служебния кабинет.

Политическата отговорност за служебното правителство е на парламента, посочи лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Философията на тази Конституция беше направена така, че трите партии от този блок - ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС - 167 депутати, да носят отговорност, след като се премести тежестта за избора на служебно правителство от президентската институция към парламента, припомни той. Нека колегите Кирил Петков, Христо Иванов и Делян Пеевски да не се махат толкова лесно и да казват, че нямат отговорност за това, което сътворихме, каза Борисов.

По думите му било случайно съвпадение поисканата от него в понеделник, по време на среща със симпатизанти от столичния район "Подуяне", смяна на служебния външен министър и последвалото същата вечер предложение на служебния премиер Димитър Главчев за освобождаването Стефан Димитров от поста. Борисов отрече да обсъжда със служебния министър-председател кадровите назначения и смени както на външния, така и на земеделския министър.

Ако назначат Митов, ще кажа – ГЕРБ носи отговорност и за външната политика, в момента мога да кажа, че носим отговорност и ще подкрепим всичко, свързано с подкрепата за Украйна, с модернизацията на армията, за Министерството на отбраната, допълни той и отбеляза, че служебният военен министър е експерт, близък до ГЕРБ.

Служебното правителство е основно на ГЕРБ, категоричен е съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков. Според него още първата седмица на този кабинет се правят огромни грешки и отговорността за това правителство е на Бойко Борисов. Политикът смята, че случващото се в момента не е в резултат на промените в Конституцията, а в резултат на човешкия фактор.

Според него президентът трябва да носи конституционната отговорност и да вземе своето решение дали да издаде укази за назначаване на предложените нови служебни министри. Учудващо е, че хора с толкова много политически опит, направиха толкова много грешки толкова бързо, коментира още Кирил Петков предложените персонални промени в състава на служебното правителство.

Президентът веднага трябва да подпише указа и да имаме външен министър, не може страната ни да е без външен министър, настоя председателят на ДПС Делян Пеевски. Щом е преценил премиерът, Даниел Митов трябва да бъде, това е негово право съгласно Конституцията, която сме приели всички заедно тук, подчерта той.

Пеевски отрече да е подкрепял служебния земеделски министър Кирил Вътев, който вчера също бе предложен от Главчев за освобождаване от поста. „Никога не съм се срещал с него“, заяви председателят на ДПС.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че „служебният кабинет на Главчев е фалшиво служебен. Вече получихме абсолютни доказателства, че това е кабинет на ГЕРБ и е персонално реден и командван от Бойко Борисов. Това е категорично нарушение на духа на Конституцията, където служебният кабинет трябва да е равно отдалечен от партиите, да е неутрален и да проведе честни избори“.

Тя бе категорична: „Абсолютно подлагаме под съмнение в тази ситуация честността на изборите. Това, което направи Борисов, а след това послушно изпълни Главчев, е сериозен удар по принципите на правовата държава и на конституционния ред“.

По думите й оттук нататък не може да има никаква сигурност как ще работи служебният кабинет. „Очевидно е на каишка – ще изпълнява това, което ще каже Борисов. Затова днес призовахме президента Радев да смени премиера Главчев. Той по новата Конституция може да го направи – да смени премиера и оттам нататък нов служебен кабинет“, посочи Нинова.

Общо 67 подписа са сложени под предложения от „Възраждане“ и подкрепен от БСП и „Има такъв народ“ вот на недоверие към служебния кабинет. Това обяви пред журналисти в парламента лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов. Той уточни, че един от мотивите е безпрецедентната, по думите му, политическа намеса в работата на служебното правителство. То трябва да е равно отдалечено от всяка една политическа сила и не трябва да създава впечатление за субективност в работата си, за да може да сме сигурни, че ще организира и проведе честни избори. Той уточни, че ПП-ДБ са отказали да се присъединят към искането.

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.