Балетът „Раймонда“ от руският композитор Александър Глазунов можем да видим на 7 август от 21.00, в Летния театър във Варна .

Това е поредната премиера на Опера в Летния театър, която е част от Международния музикален фестивал „Варненско лято" 2021

Какво ще ни разкажат участниците в спектакъла:

Мария Кичевска - Раймонда

"Раймонда" разказва рядко красива приказка

Раймонда е прекрасен женски образ и една от трите главни роли в едноименния балет на Александър Глазунов. Обикновено в балетите има две главни роли, а в балета „Раймонда“ са три – Раймонда, Жан дьо Бриен и Абдерахман. „Раймонда“, подобно на „Баядерка“, разказва една рядко красива приказка за любовта, как да я спечелиш и как да я отстояваш.

Партията на Раймонда е изключително красива, в същото време е много голяма и трудна, особено в края на спектакъла. Казват, че Раймонда е една от най-трудните партии в цялата балетна история и това наистина е така. Има много вариации, адажии, трябва да танцуваш с партньора и с ансамбъла и всичко това е чудесна предпоставка да покажеш най-доброто от себе си.

Много ми е приятно, че за четвърти път танцувам с балетните артисти на Варненската опера, с тях се чувствам много добре, сякаш съм у дома. След наградата от Международния балетен конкурс във Варна имам специално отношение към вашия град. Очаквам с нетърпение премиерата и се надявам публиката на Опера в Летния театър да хареса нашата „Раймонда“.

Никола Хаджитанев - Жан дьо Бриен

Негативизмът на пандемията се отплаща с позитивно отношение към артистите

Жан дьо Бриен ме вдъхновява по две причини – за пръв път го танцувам и е хубаво, че дебютът ми се случва на варненска сцена. Второ – партнирам си за пръв път с Мария Кичевска от Скопие, с която съм участвал в балетни гали, но никога не сме танцували заедно. Ролята на Жан дьо Бриен е много емоционална и като всяко ново нещо ми е особено интересна, предполагам, че ще се превърне в моя любима роля. Балетът е наситен със силна класическа техника, в него има изключително много за танцуване, което не е характерно за повечето балетни заглавия. Специално в тази хореографска редакция моята партия не е от най-натоварените, но по принцип всичко в „Раймонда“ е сложно и това носи предизвикателства за целия екип.

Питате ме как се задържам на върха... Винаги съм давал максимума от себе си на сцената, но никога не е лесно. Балетният артист прави какви ли не жертви, за да бъде постоянно на ниво. В това отношение помага сериозната ни заетост след пандемията. Сега в Софийскиата опера и балет постоянно сме ангажирани в различни спектакли, както са и колегите тук във Варна. Това ни държи във форма.

Забелязвам, че след пандемията се обръща повече внимание на културата и изкуствата и това много ме радва. Целият негативизъм на пандемията сега се отплаща с позитивно отношение към артистите. Това обаче се случва в България, докато в световен мащаб не е същото. Там театрите все още са затворени, балетните артисти не танцуват, а ние в България продължаваме да работим.

Всеки път, когато идвам във Варна, се чувствам изключително приятно. Варна е тясно свързана с моята лична история, като участник и като партньор в Международния балетен конкурс. През последните години все по-често гастролираме тук, заедно с моята партньорка Марта Петкова, предстои ни „Лебедово езеро“ на 17 август в Летния театър. Във Варна ни е винаги позитивно, топло и приятелско. Пожелавам на публиката да преживее хубави емоции покрай премиерата на „Раймонда“. Всички да сме здрави и дано ни очакват по-светли дни.

Павел Кирчев - Абдерахман

Сега в България "Раймонда" може да се види единствено във Варна

Балетът „Раймонда“ не е поставян във Варна от 1971 г. Автори на хореографията тогава са били Галина и Стефан Йорданови, знакови имена за развитието на балетното изкуство във Варна. „Раймонда“ по принцип е много трудно заглавие, което рядко се среща в репертоара на оперните театри. С нашата нова постановка сега в България „Раймонда“ може да се види единствено на сцената на Държавна опера Варна.

Моят герой Абдерахман е арабски принц, много характерен, силен и плътен образ. Той се влюбва в Раймонда, която очаква своя годеник, рицаря Жан дьо Бриен, предлага й любовта и богатствата си, опитва се дори да я открадне, но пада покосен от меча на рицаря.
Партията се отличава с висока техничност и силни подръжки в танците с Раймонда. Абдерахман се появява за пръв път на сцената с източен танц, един интересен монолог, който обрисува характера му. В хода на действието той танцува и испански танц – панадерас, който също много ми допада. Както във всяка роля, така и тук е важно да преодолееш първото задължително ниво. Когато краката знаят хореографията, мисълта се прехвърля върху образа на героя, за да почувстваш и пресъздадеш докрай неговата същност. Абдерахман е властен, богат и влюбен, но тези качества не му помагат, любовта не се купува.

Щастлив съм, че с този герой осъществявам още една мечта в живота си и добавям още едно заглавие в репертоара си. Чудесно е да си партнирам с прекрасните балерини от Скопие Мария Кичевска и Ивана Коцевска, които познават много добре балета, както и с Никола Хаджитанев, с когото дебютираме в „Раймонда“.

Ивана Коцева - Бялата дама

Бялата дама носи нежност, доброта и чиста енергия

Танцувах Бялата дама на премиерата на балета „Раймонда“ в Скопие, сега ще изпълня ролята и на премиерата във Варна. Моята героиня е защитница на семейството на Раймонда, тя помага на девойката да намери правилния път в живота, да направи добрия избор между двамата претенденти за сърцето й.

Бялата дама неслучайно се нарича така, тя носи доброта, нежност, спокойствие, много чиста енергия и всичко това трябва да се види на сцената. Ролята не е трудна за мен като техника, затова пък изисква сериозно артистично превъплъщение. Обичам моята героиня, тя допадна на публиката в Скопие, надявам се това да се случи и във Варна.

Харесвам Варна още от участието си в Международния балетен конкурс и сега с удоволствие се връщам тук. За пръв път танцувам с балетните артисти на Варненската опера, сред които се чувствам много приятно. На тях и на зрителите пожелавам да намерят правилния път в живота си - с помощта на приятел, като Бялата дама, или още по-добре - сами!

„РАЙМОНДА“

Балет от Александър Глазунов

Хореографска редакция - Олга Панго, РС Македония
Диригент - Бисера Чадловска, РС Македония
Режисьор - Деян Прошев, РС Македония
Репетитор - Светлана Тоншева
Плакат - Славяна Иванова

В ролите:
Раймонда - Мария Кичевска, примабалерина на Национална опера и балет на РС Македония
Жан дьо Бриен - Никола Хаджитанев, премиерсолист на Софийска опера и балет
Абдерахман - Павел Кирчев, премиерсолист на Държавна опера Варна
Бялата дама - Ивана Коцевска, Национална опера и балет на РС Македония
Балет и оркестър на Държавна опера Варна

Съвместен проект на Театрално-продуцентски център – Варна и ММФ "Варненско лято" 2021.

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.