Президентът Доналд Тръмп притискал щатския секретар на Джорджия да отхвърли победата на новоизбрания президент Джо Байдън в щата. Държавният глава е настоявал пред Брад Рафънспъргър "да намери доказателства за изборна измама", предаде "Блумбърг".

Washington Post първи съобщи това, позовавайки се свои източници. Тогава той не го посочи поименно поради заплахи и тормоз срещу длъжностни лица по изборите. Сега това е било потвърдено.

Заместник-държавният секретар на Джорджия Джордан Фукс заяви пред NBC News: "Можем да потвърдим събитията, представени Washington Post".

Белият дом отказа коментар.

Припомняме, че по време на телефонно обаждане през декември президентът е казал на следователя, че ще бъде "национален герой".

Опитите на Тръмп да се намеси в текущо разследване може да се тълкуват като възпрепятстване на правосъдието или друго престъпление, посочва вестникът, позовавайки се на правни експерти.

Те обаче са предупредили, че случаят е труден за доказване.

Припомняме, че по-рано през януари вече изтече скандален разговор между двамата.

Разговорът се води предимно между Тръмп и Рафънспъргър, но началникът на кабинета Марк Медоус, адвокат Клета Мичъл и Раян Джърмани, адвокат на Брад Рафънспъргър също присъстват.

По време на разговора държавният глава притиска Рафънспъргър да "намери 11 780 гласа". Джо Байдън обаче спечели в Джорджия.

Той отправя заплахи, както и оказва натиск балотажа тази седмица, който в крайна сметка реши мнозинството в Сената в полза на демократите.

Припомняме, че демократите постигнаха исторически победи и имат двама нови сенатори.

Щатският секретар на Джорджия е от Републиканската партия. По време на разговора той повторил, че Байдън честно е спечелил в Джорджия. Той заявява пред президента, че се позовава на неверни данни.

От своя страна Рафънспъргър отговори, че това, което говори Доналд Тръмп за изборите в щата, не е вярно.

Припомняме, че Джо Байдън бе официално признат от Конгреса за следващия президент на САЩ в четвъртък, завършвайки два месеца неуспешни предизвикателства от неговия предшественик Доналд Тръмп, които избухнаха в насилие в Капитолия на САЩ, когато депутатите се срещнаха, за да ратифицират резултата от изборите.

Десетки бяха арестувани след размириците в Конгреса, а петима души починаха, съобщава "news.bg".

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.