Спектакли от Нидерландия, Германия и Испания са част от международната селекция на 29-ия Международен театрален фестивал „Варненско лято“. Началото ѝ ще се постави на 7 юли от 21:30 ч. със зрелищния танцов спектакъл на открито „Полетът“ на нидерландската компания за вертикален танц „AIRA“. Нейни основатели са Ракел Мелийф и българинът Димитър Симеонов, които от 20 години работят заедно.

Със своите умения на „танцьори във въздуха“ те се специализират в осъществяването на танцови шоута по стени и фасади на сгради в градското пространство. Те не се страхуват от височини и да предизвикват гравитацията с акробатична изобретателност.

На 7 юли към тях ще се присъединят известната българска певица Керана заедно с нейната група „Космонавтите“. Гостуването на “AIRA” се осъществява в сътрудничество с Посолството на Нидерландия в България и е посветено на 20-годишнината от побратимяването на Варна и пристанищния град Дордрехт. По този повод специален гост ще бъде посланикът на Нидерландия в България Н. Пр. Беа тен Тъшър, както и представители на община Варна. Събитието е със свободен вход.

За първи път във Варна ще се представи световноизвестният немски театрален колектив „Римини Протокол“ със „Зловещата долина“ – копродукция с престижния театър „Мюнхнер Камершпиле“. Заглавието препраща към понятие на японския професор по роботика Масахиро Мори. То описва странната емоционална реакция, която предизвикват хуманоидни роботи поради голямата си прилика с човека.

В представлението, създадено в сътрудничество между режисьора Щефан Кеги и известния немски писател Томас Мелле, човекът-актьор е заменен от хуманоиден робот. Приел изцяло физическите характеристики и гласа на Мелле, той изнася моноспектакъл, който се занимава с отношението между човека и машината, копието и оригинала. „Зловещата долина“ начертава нови посоки в развитието на съвременния театър и жъне успехи по международните сцени.

Може да се гледа на 8 юли от 18:30 ч. и 21 ч., както и на 9 юли от 18:30 ч. на сцената на Куклен театър – Варна.

Международната фестивална програма продължава на 9 юли от 20:30 ч. в зала 1 на Фестивалния и конгресен център с танцовия спектакъл „Фламенко: възраждане“ на Фламенко Балет Барселона. Медиите наричат неговия хореограф и солист Давид Гутиерес „един от най-добрите фламенко танцьори на Испания“. Представянето на продукцията е в сътрудничество с Международния музикален фестивал „Варненско лято“ в рамките на съвместната програма „Интермецо“.

Последното събитие в международната програма на фестивала е прожекцията на хитовата продукция на британския режисьор Джейми Лойд „Сирано дьо Бержерак“ с филмовата звезда Джеймс Макавой в главната роля. Тя може да се види на 11 юли от 18 ч. в зала „Европа“ на ФКЦ. Постановката е по осъвременена адаптация на романтическата пиеса на Едмон Ростан, дело на един от водещите британски драматурзи Мартин Кримп.

В нея екипът се стреми да изведе същността на пиесата в динамичен спектакъл, в който микрофоните, бийтбокс ритмите и рап поезията заменят мечовете в сцените с дуели и битки. Продукцията печели наградата „Оливие“ за най-добра съвременна адаптация и е с номинация за най-добър актьор (Джеймс Макавой) и за режисура (Джейми Лойд).

Билети могат да се закупят на касите на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ и на Фестивалния конгресен център (за събитията там), както и на bgbileti.com и fccvarna.bg. Следете фестивалната програма на viafest.org.
 

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.