И посолството ни в Бейрут е леко засегнато от мощната експлозия, при която загинаха най-малко 78 души, а над 4 хиляди са ранени. Целият град беше разтърсен от взрива, предизвикал хаос и паника. Коли летяха до третия етаж, сгради падаха като съчки.

За щастие пострадали българи няма, съобщи посланикът ни в Ливан Боян Белев. Но допълни, че притеснени нашенци са звънели в посолството.

Война няма, мисията ни е в непрекъснат контакт с ливанските власти, каза Белев. Той увери, че няма данни избухването на цистерните с амониева силитра да е резултат от някакъв конфликт.

"Вчера стана експлозията. Всъщност това са две експлозии, които разтърсиха града. Били са чути и в Кипър", каза посланик Белев пред Нова тв. "Избухнали са цистерни с амониев нитрат, които са от 2014-2015 година. От едно място се казва, че са били 80 тона, от друго – над 200. По непотвърдена информация загиналите са 79, а пострадалите са 2700 души. Предполага се, че в рамките на 24 часа ще бъде предложена правдоподобна версия, а в последствие инцидентът ще бъде разследван", каза още Белев.

"Членовете на семействата на служителите на посолствата са добре. Нямаме информация за ранени или загинали българи", заяви посланикът ни. "В 6:15 часа бях в извънработно време, но много хора живеят в посолството. Те са усетили взривовете. Изключително силен гръм е бил чут", каза Боян Белев.

"Българското посолство е със счупени прозорци на първия, втория, четвъртия и петия етаж, където живеят хора, а и счупени прозорци в резиденцията, в която живея", добави той.

"Засега никой не говори за умисъл. Първоначалните версии бяха, че има нанесен удар от страна на Израел. Тази версия беше отхвърлена веднага, но за съжаление тук хората лесно споменават думата война.

Редно е да се изчака и да се види какво се случва", каза той. "При всички случаи предстои по-сериозно разследване и ще бъдат съобщени резултатите. Обявен е национален траур за днес - сряда.

Отговорниците за тези взривове ще бъдат сериозно наказани, по думите на премиера Хасан Диаб", каза Белев. "Ливанските медии съобщиха, че членове на семейството на ливанския премиер са загинали. Няма никакви индикации, че болниците имат проблем да приемат пострадалите. Линейки от други градове се отправиха към Бейрут, за да помагат.

Червеният кръст също помагат", заяви той. "Паника няма, но разрушения има", завърши Белев, цитиран от “standartnews.com”.

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.