Държавният секретар на Съединените щати Майк Помпейо пристигна във Варшава, където подписа споразумение за засилено сътрудничество в отбраната между Полша и Съединените щати.

С него се предвижда разполагането на 1 000 американски военни от Германия в Полша. Документът допълва и подписаното вече споразумение за статута на американските сили и позволява подобряване и модернизиране на вече съществуващи обекти, като дава на американските сили достъп до допълнителни полски военни бази.

То дава възможност и за формула за споделянето на логистичната и инфраструктурната цена на американското присъствие в страната.

В момента в Полша са разположени около 4 500 американски военни. Миналият месец Пентагонът обяви, че ще изтегли от Германия около 12 000 военнослужещи, от които около 5 600 ще бъдат разположени в други европейски страни, включително в Полша.

Посещението на Помпейо в Полша е последната му спирка от европейското му турне, след като посети Чехия, Словения и Австрия през седмицата.

Наскоро Съединените щати обявиха плановете си да изтеглят свои военни от Германия, припомня агенция "Ройтерс", цитирана от БНР.

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.