Израелският премиер Бенямин Нетаняху, външните министри на Обединените арабски емирства (ОАЕ) и бахрейнският шейх Абдула бин Зайед Ал Нахаян и Абдел Латиф ал Заяни подписаха във Вашингтон споразумение за нормализиране на отношенията. Церемонията се провежда в Белия дом в присъствието на американския президент Доналд Тръмп.

Церемонията се излъчваше от големи американски телевизионни канали.

Според споразуменията Израел ще спре разширяването на суверенитета си върху еврейските селища на Западния бряг на река Йордан, което е предвидено в американския план за уреждане на палестинско-израелския конфликт.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви преди церемонията по подписването, че нормализирането на отношенията на Израел с ОАЕ и Бахрейн ще проправи пътя за мир с други арабски страни в региона и ще помогне за прекратяване на арабско-израелския конфликт.

"Днес е повратна точка в историята. Той предвещава нова ера на мир. Този свят ще се разшири, за да включи и други арабски държави и в резултат ще помогне за прекратяване на арабско-израелския конфликт веднъж завинаги", каза Нетаняху.

Премиерът на Израел благодари на американския президент Доналд Тръмп за подкрепата на Израел и усилията за насърчаване на мира с арабските страни.

"Мирът, който сключваме днес, ще продължи дълго след пандемията от коронавирус", продължи Нетаняху. "Да почувстваме пулса на историята в този ден", добави израелският премиер.

Бахрейнският външен министър Абдел Латиф ал Заяни заяви, че сега всички страни трябва да работят за разрешаване на палестинско-израелския конфликт въз основа на принципа на съвместно съществуване на две държави.

"Сега е необходимо да се работи активно и без забавяне, за да се осигури траен мир и сигурност, които хората на нашите страни заслужават. Само всеобхватно и устойчиво уреждане на израелско-палестинския конфликт въз основа на съвместното съществуване на двете държави ще бъде основата за този мир", каза Нетаняху няколко минути преди подписване на споразуменията, съобщи агенция "News.bg".

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.