На 21 май Православната църква почита паметта на Светите равноапостоли император Константин и неговата майка Елена.

В българската традиция празникът носи християнски и езически елементи. Царуването на Константин е свързано с налагането на християнството като официална религия. Самият той приема християнската вяра в края на живота си. Според преданието майка му, царица Елена, отива на поклонение в местата, където е живял Христос, построява няколко манастира и открива кръста, на който е бил разпнат Исус. В негова чест новият столичен град е осветен и наречен Константинопол.

21 май е и празник на нестинарите. Уникалният обичай да се ходи върху огън е разпространен в Странджа планина. До средата на 20 век нестинарство е имало в доста селища около Малко Търново, но днес обичаят е запазен само в селата Българи и Сливарово. Вярва се, че по време на своя танц нестинарите могат да влязат в контакт със светците Константин и Елена, които им помагат да пророкуват и да лекуват болести.

На този ден именници са всички с имена Константин, Костадин, Костадинa, Динкo, Елена, Еленкo, Елен, Ели, Елица и Койчо.

Честванията във Варна започват в 8 часа с Празнична Утреня в храм "Св. вмчк Димитър Солунски" в кв. Владиславово. За 09:00 часа е насрочена Празнична Света Литургия в храм "Св. вмчк Димитър Солунски". В 11.30 ч. ще има Празничен водосвет в местността "Ментеше".

Курортът Св. св. Константин и Елена посреща 21 май с празнична програма и специални намаления за Лято 2021.Тържествата започват от 9 часа със Света литургия и водосвет в манастира „Св. св. Константин и Елена“. От 19 часа е началото на празничен концерт за всички гости на курорта в Търговски център „Приморски“. Виртуална изложба и представяне на второ допълнено издание на книгата ,,110 години Св. св. Константин и Елена – морска и СПА дестинация‘‘ е за всички онлайн посетители. За посетителите на Св. св. Константин и Елена е осигурено безплатно паркиране на Централен паркинг в туристическия комплекс.

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.