България се прекланя пред паметта на Апостола на свободата. Отбелязваме 148 години от обесването на Васил Левски. Тази година заради пандемията церемонията ще е различна и няма да има политици.

През целия ден пред Паметника на Апостола ще има почетен караул от Националната гвардейска част.

Точно е 17 часа ще бъде отслужена и панихида в памет на Левски, а малко преди 18 часа ще се проведе гвардейска церемония.

Паметникът на Левски в столицата е един от символите на града. Ето 10 факта за него, които задължително трябва да знаем:

1. Паметникът е сред първите, издигнати след Освобождението в новата столица. Разположен е на метри от бесилото на Васил Левски, където е екзекутиран на 18 февруари 1873 г.

2. Строежът продължава 16 г. Решението е взето на 6 август 1878 г. от първия Софийски градски общински съвет по предложение на граф Игнатиев.

3. Проектът е на архитект Антонин Вацлав Колар – автор и на първия градоустройствен план на София (1878-1879). Но средствата свършват и паметникът е зарязан.

4. Строителството е подновено през 1884 г. Учителят Христо Ковачев, съратник на Левски и член на Софийския революционен комитет, свиква комисия, която решава в основите на паметника да бъдат положени костите на Дякона. Очаква се тленните останки да бъдат намерени и идентифицирани след разкопаване на намиращите се наблизо предполагаеми гробове. Но това не се случва.

5. През 1891 г. са отпуснати нови суми от общинския и държавния бюджет, организирани са и дарителски кампании. Крайната сметка е 70 000 златни лева, които многократно надвишавали реалната цена на паметника.

6. За изработката на основната част е ангажиран италианският каменоделец Абрамо Перукели, а скулптурните детайли са на чеха Франтишек Новак.

7. За изработване на барелеф е сключен договор с Йозеф Страховски, но общинарите не са доволни и наемат Рудолф фон Вайр. Канделабрите и веригите около монумента са на виенската фирма „Рудолф Филип Вагнер“, която прави скулпторите и решетките на Орлов и на Лъвов мост.

8. Паметникът се състои от неправилна четиристенна пирамида, върху която се издига гранитна пресечена пирамида. Висок е около 13 метра. Четирите му страни са богато декорирани. Стилът е ренесансов. Чехът Антонин Вацлав Колар (1841-1900) е признат за един от най-талантливите чуждестранни архитекти у нас, оставил на столицата шедьоври като сградата на Военната академия и Военния клуб.

9. Надписите на паметника гласят:

– на Запад: „На великия български апостол на свободата Васил Левски признателното отечество“.

– на Север: „Роден на 1837 г. 6 юний в Карлово, умрял мъченически на 1873 год. 6 февруарий в София“.

– на Изток: „Тържествено открит на 1895 г., 22 октомврий“.

– на Юг: „След 12 годишно проповядване народу борба за свобода, Левски, ранен и пленен при Къкринский хан, бил хвърлен в Софийската тъмница и обесен тук, на това място“.

10. През октомври 2013 г. са откраднати осем грифона от паметника. Един от тях е върнат в НИМ от роден предприемач, който го откупва срещу голяма сума. През февруари 2014 г. всички грифони са възстановени с нови от известения скулптор Марин Марков, като са използвани уникални чертежи от края на 19 век, съобщава "standartnews.com".

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.