Еманюел Макрон гласува на днешните избори за ЕП. Снимка: Hannah McKay/Pool via AP

Френският президент Еманюел Макрон обявяви разпускане на Националното събрание след победата на крайната десница на евроизборите, на които неговата партия "Ренесанс" остана далеч на второ място с двойно по-малък резултат, съобщи БТА.

"След няколко минути ще подпиша указа за свикване на парламентарни избори, които ще бъдат произведени на 30 юни за първия тур и на 7 юли за втория“, заяви държавният глава в телевизионно обръщение след обявяването на резултатите от европейските избори, чийто резултат „не е добър за партиите, които защитават Европа, включително тази на президентското мнозинство".

Марин Льо Пен, неформалната лидерка на крайнодясната партия "Национален сбор", спечелила евроизборите с 32 процента от гласовете, приветства решението на Макрон.

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.