Спортист №1 на България Цветана Пиронкова с лекота се класира за втория кръг на квалификациите за Уимбълдън в Лондон при 14-ото си участие в турнира от Големия шлем. Първата ни ракета разгроми с 6:1, 6:0 американката Усуе Майтана Арконада. Неравностойната среща продължи 58 минути.

Поставената под №8 в пресявките Пиронкова започна устремно първата част и набързо поведе с 5:0 преди да даде на 22-годишната американка гейм, при който имаше и сетбол. Макар и сравнително трудно, Цвети затвори частта.

Пловдивчанката, която игра полуфинал на Уимбълдън през 2010 година, продължи да доминира на корта и в следващия сет. Тя отново поведе с 5:0 и след това сервираше за място във втория кръг. Тя поведе с 40:15 и реализира втория си мачбол. В цялата част 33-годишната Цветана загуби само седем точки.

Българката завърши с два аса и три двойни грешки. Тя вкара 52 процента първи сервис и спечели 88 процента от точките при разиграването му. Цвети записа 24 печеливши удари и 15 непредизвикани грешки.

За класирането си Пиронкова заслужи 20 точки за световната ранглиста, където е 103-а сега.

Следващата ѝ съперничка в Лондон се определя в мача между унгарката Река Лука Яни и участващата с „уайлд кард“ британка Наикта Бейнс.

Виктория Томова и Елица Костова последваха Цветана Пиронкова във втория кръг на квалификациите за Откритото първенство на Великобритания по тенис.

Поставената под №2 в пресявките на Уимбълдън софиянка се наложи над испанката Ирене Бурийо Ескорихуела с 6:2, 6:2.

В първия сет Томова проби в откриващия и в седмия гейм и го спечели убедително.

Във втората част 26-годишната Виктория поведе с 4:0, а при 5:2 сервираше за победата. Тя поведе с 40:15 и приключи срещата при втората си възможност.

Томова вкара 72 процента първи сервис и спечели 75 процента от точките при неговото разиграване. Тя направи пет брейка в мача, а допусна само един.

Българката взема 20 точки за световната ранглиста, където е №105 сега.

Следващата ѝ съперничка е американката Даниел Лао, която е извън първите 200 в класацията.

Елица Костова пък се справи с Дестанни Аява от Австралия с 6:4, 7:5 след 82 минути игра.

Българката взе първия сет след пробив за 2:1, а във втория поведе с 5:2 и сервираше за мача. Аява обаче изравни за 5:5, но Костова се мобилизира, проби за 6:5 е след това затвора мача.

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.