Русия и Китай са основните стратегически съперници на САЩ, заяви ръководителят на Пентагона Марк Еспър в реч пред американския център на корпорацията „Ранд“. Текстът речта му е публикуван на уебсайта на военното ведомство, съобщава РИА Новости.

“Днес, в ерата на голяма конкуренция на силите, Министерството на отбраната определя Китай, а след това и Русия като основни наши стратегически съперници”, казва той.

"И двете страни модернизират своите военни сили и разширяват своите възможности за космическата сфера и киберпространство", каза Еспър.

“САЩ и техните партньори трябва да продължат да защитават нашите основополагащи принципи и нашия начин на живот. И ние сме решени да го направим”, добави министърът на отбраната.

По-рано пресслужбата на руското посолство във Вашингтон, коментирайки изявленията на генерала от американските военновъздушни сили Тимъти Рей за опасността, която представляват Москва и Пекин, заяви, че американската армия предпочита да раздухва “руската заплаха“ пред продуктивния диалог.

Дипломатите призоваха американските власти „да не раздухват антируските настроения в обществото“ и „да се съсредоточат върху продуктивното взаимодействие в интерес на укрепването на глобалната стабилност и сигурност“.

Изявления за „руската заплаха“ периодично се чуват от устата на западните политици, най-често от балтийските страни и Полша. Москва многократно подчертава, че Русия никога няма да атакува никоя от страните от НАТО. Според външния министър Сергей Лавров Северноатлантическият алианс е наясно с това, но просто използва претекста, за да разположи повече войски близо до руските граници. Москва многократно е изразявала загриженост от натрупването на сили на НАТО в Европа., съощи "БГНЕС".

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.