Снимка: БТА

Китайски тайконавти извършиха първа ротация на екипажи в орбита, съобщи ТАСС, позовавайки се на китайското Управление на програмата за пилотирани космически полети.

Екипажите на космическите кораби "Шънчжоу-14" и "Шънчжоу-15" са си разменили "ключовете от китайската космическа станция", съобщи китайското управление в канала си в социалната мрежа "УиЧат". В публикацията се посочва, че китайската космическа станция официално е преминала в режим на дългосрочно пребиваване на тайконавти, уточнява БТА.

Екипажът на "Шънчжоу-14" Чън Дун, Цай Сюйчжъ и Лю Ян са изпълнили всички планирани задачи и на 4 декември се очаква да се завърнат на Земята с пилотиран кораб. На китайската космическа станция остава екипажът в състав Фей Цзюнлун, Дън Цинмин и Чжан Лу, пристигнал на 30 ноември на борда на станция "Тянгун" ("Небесен дворец") с кораба "Шънчжоу-15".

Китайската орбитална станция "Небесен дворец" се намира на 400 км от Земята и е предвидено да бъде експлоатирана повече от десет години. Тя е проектирана да поема трима души или до шестима при краткосрочни ротации на екипажи. Комплексът с Т-образна форма е с тегло 66 тона, обемът на модулите достига 110 куб.м.

Междувременно Централната телевизия на Китай съобщи, че китайски инженери са подготвили пилотирания кораб "Шънчжоу-16" за случаи на аварийно-спасителни дейности на орбиталната станция, предаде ТАСС.

Корабът е преминал окончателни изпитания на стартова площадка. Според телевизионния канал инженери вече работят по корабите "Шънчжоу-17" и "Шънчжоу-18".

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.