Двама тайконавти извършиха днес първата китайска разходка в открития Космос в тандем, за да извършат дейности по новата орбитална станция на страната, предаде АФП.

През юни към станцията „Тянгун“ бяха изстреляни трима китайци, като по план те трябва да останат на нея три месеца – най-дългата китайска мисия в Космоса с екипаж.

Днес сутринта двама от тях излязоха от основния модул на станцията „Тянхъ“, съобщи Китайската космическа агенция за пилотирани полети.

Първия от тях - Лю Бомин, бе преместен с механична ръка до мястото на работа, а другият - Тан Хонбо, се изкачи отстрани през люка.

Във видеоклип Лю заяви при напускане на модула: „Еха, тук навън е така хубаво“.

Мисията на двамата тайконавти включва издигане на панорамна камера извън „Тянхъ“, както и тестване на роботизираната ръка, която ще бъде използвана за преместване на бъдещи модули около станцията, съобщиха китайски държавни медии.

Телевизионни кадри показаха как тайконавтите се готвят за космическата разходка, обличайки скафандри и извършвайки здравни прегледи по време на упражнения.

По-късно бе показано как екипажът отваря люка, като двамата напускат модула поотделно с новите скафандри, всеки от който е с тегло около 130 кг.

Това е първата разходка в тандем, планирана за мисията, като се очаква тя да продължи 6-7 часа.

Също така за първи път след 2008 г. китайците напускат кораба си. Тогава командирът Чжай Чжъган направи Китай третата страна в света, след САЩ и Русия, извършила разходка в открития Космос.

Китайската космическа агенция планира общо 11 изстрелвания до края на следващата година, включително три пилотирани, с които орбиталната станция ще бъде разширена с два лабораторни модула, както и за доставки до нея.

На борда на „Тянхъ“, освен Лю и Тан, се намира командирът Не Хайшън – пилот с отличия от китайските ВВС, участвал вече в две космически мисии. От борда той оказва подкрепа на колегите си в открития Космос.

Амбициите на Китай за изграждане на своя орбитална станция частично бяха подхранени от забраната на САЩ за изпращане на техни астронавти до Международната космическа станция (МКС) – проект с участието на САЩ, Русия, Европа, Канада и Япония.

По план използването на МКС трябва да приключи до 2024 г.  Въпреки това НАСА обяви, че потенциално тя може да функционира до 2028 г.

Очаква се „Тянгун“ да действа най-малко 10 години, като Китай заяви, че е отворен за международно сътрудничество по отношение на станцията.

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.