BORA Sailing Championship Varna 2021 приключи при изключителен интензитет от 18 проведени гонки. В надпреварата бяха предвидени и финални гонки, които обаче не успяха да се осъществят поради излязъл силен шквал със сила около 40 възла. Времето не падна до изтичане на времето за последна възможна гонка и така финалното класиране беше формирано с резултатите до момента.

Състезанието се проведе на 12-ти и 13-ти юни, а форматът на предполага отборите от различни клубове да се състезават на ротационен принцип в четири еднотипни лодки Laser SB20. Този формат на еднотипни лодки, предоставяни от организатор, в който екипите се състезават при сравнително равни други условия един срещу друг, предполага резултатите да са плод единствено на техните технически и стратегически умения. Това предложи на зрители и състезатели изключителна динамика, в която опитни състезатели се изправиха срещу младежи и трябваше да доказват уменията си един срещу друг.

По време на Bora Sailing Championship най-добрите ветроходни клубове се състезаваха за титлата “Шампион по ветроходство за еднотипни лодки на България” и определиха кой да се класира за квалификациите на ISLA за Шампионската лига по ветроходство. Големите победители са отбора на OВК „Несебър" в състав Яна Маркова, Ина Илиева и Александър Амин.

Яна е многократен шампион на България в клас „Оптимист", „Лазер 4.7" и "Радиал", както и многократен шампион на 470. В кариерата си също е носител на 12-то място на Световно първенство през 2010. Екипажът допълва Ина Илиева – многократен шампион на "470" и Балкански шампион в екип с Яна Маркова. Александър Амин е победител от Босфорус Къп на килови яхти, национален шампион IRC 1 и носител на второ място в ORC Регата Палма Де Майорка.

Второто място е за LZ Yachting 1991 със шкипер Лъчезар Братоев и състав Жулиета Иванова и Мария Христова, които водиха убедително през първия ден, но замалко изпуснаха първото място. Все пак, LZ Yachting 1991 имаха голям повод за радост, тъй като вторият им отбор North Sails също взе подиум в състав Стефани Музакова, Светлин Караджов, Калоян Каталиев. Стефани е носител на повече от 50 медала и 60 купи от национални и международни регати. Десет поредни години е републикански шампион на България, 5 поредни години Ветроходец на България в олимпийския клас "Лазер Радиал".

Организатор на престижната надпревара в България е „BORA Sailing“, в партньорство с „ЛЗ Яхтинг 1991“ и СК „Ултрамарин“. До края на годината се очаква да се състоят още две регати от тази серия – в Поморие през септември и във водите на язовир „Искър" през октомври, съобщава Радио Варна. 

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.