След земетресението с магнитуд 6,3 по Рихтер, което удари хърватския град Петриня преди Нова година, в района са се образували огромни дупки, най-голямата от които е в село Меченчани, съобщават хърватските медии и публикуват фотографии.

Дупката, широка около 20 метра и дълбока най-малко пет метра, продължава да се разширява. Тя се намира в нива, оградена е и след геоложки проучвания ще бъде взето решение за евентуалното саниране.

Дупките в района са около 30, някои от които са близо до къщи. Предстои районът да бъде сниман с дронове, за да се установи има ли още дупки.

Днес в 12.58 часа местно време (13.58 българско време) ново силно земетресение с магнитуд 4,1 по Рихтер бе регистрирано с епицентър в района на хърватския град Петриня, съобщават местните медии. Трусът е бил на дълбочина 10 километра.

Жителите на Петриня живеят в много трудни условия след серията земетресения. Снеговалежът днес създава допълнителни проблеми.

Прави се преглед и опис на щетите, причинени от трусовете.

В 22.30 часа местно време снощи отново трус с магнитуд 4,5 по Рихтер удари Бания с епицентър 15 км югозападно от Сисак. Земетресението бе усетено в Петриня, Глина, Сисак, Велика Горица и Загреб. Всеки нов трус доразрушава силно повредените сгради и увеличава броя на големите дупки в района.

Кметът на Петриня отново призова жителите на центъра на града да го напуснат, защото е опасно да останат в къщите.

Сеизмолозите очакват да продължат земетресенията с магнитуд над 4 по Рихтер. През последните дни в района са регистрирани над 500 труса.

Ще припомним, че земетресение от магнитуд 6,3 по Рихтер удари Хърватия на 29 декември. Трусът предизвика големи разрушения и взе 7 жертви. Като последица от земетресението хърватският град Сисак се измести с 10 см на изток и Петриня с 15-20 см на изток.

Карти, изработени на база сателитни снимки, осигурени от Европейската космическа агенция показаха, че разрушителното земетресение е предизвикало придвижване на земната повърхност с до 70 см. Най-големи промени са регистрирани в горски район близо до селищата Слана, Глинска поляна и Гора.

На 6 януари беше отчетен нов трус с магнитуд 5,3 по скалата на Рихтер, който нанесе редица материални щети - паднали тухли, нови и разширени пукнатини, срутени покриви, припомня "Vesti.bg".

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.