За втори път в рамките на месец и половина Варненският апелативен съд отменя определение на Окръжен съд – Варна, с което мярката за неотклонение на обвиняем, който държи наркотици, за да ги разпространява се изменя от задържане под стража в домашен арест.

Здравко К. и жената, с която живеел, са били задържани в средата на декември миналата година, при специализирана полицейска операция за предотвратяване на наркоразпространението във Варна. 28-годишният мъж изхвърлил част от наркотиците и два телефона в съседен имот, за да не бъдат открити от органите на реда. От дома на двамата били иззети над 106 г марихуана и над 25,5 г метамфетамин, мобилни телефони и сумата от 1300 лв.

На 22 декември Апелативният съд отмени определение на Варненския окръжен съд, с което Здравко е бил поставен под домашен арест. На 29 януари първата инстанция отново е постановила втората по тежест мярка за принуда, но прокуратурата протестира. Сред аргументите са липсата на трайна уседналост и често напускане на страната от страна на обвиняемия. Освен това той продавал забранените вещества от дома си.

След анализ на доказателствата и становищата на страните, съдът заключи, че подозренията на прокуратурата за съпричастността на Здравко К. към престъпната дейност имат основания. Разследваното деяние е извършено в изпитателния срок на предишно осъждане – за нанесена телесна повреда.

Заради механизма на извършване – намерените в дома наркотични вещества и осъществяването на разпространение от същия имот – може да се стигне до извод за реална опасност Здравко К. да извърши престъпление.

Домашният арест не би възпрепятствал това, категоричен бе съдебният състав. Съществува и реален риск от укриване: обвиняемият има постоянен адрес, но реално е живеел и е бил задържан на друго място.

При наличието и на трите от изискваните от закона предпоставки за определяне на най-тежката мярка за неотклонение, въззивният съд прецени за правилно да потвърди ареста на Здравко К., като отмени съдебния акт на първоинстанционния съд.

Определението на Варненския апелативен съд не подлежи на обжалване

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.