Най-големият цветен диамант в историята на Русия бе изкопан в Якутия. Той тежи 236 карата (около 47 грама), съобщи БГНЕС, позовавайки се на компанията „Диаманти Анабара“.

Възрастта на скъпоценния камък по предварителна оценка е между 120 и 230 милиона години, а размерът му 47х24х22 милиметра.

Според директора на компанията Павел Винихин, такъв диамант би представлявал интерес за бижутерите от всяка държава.

Информационният сайт „Лента.ру“ припомня, че в находището „Ебелях“, в Якутия и преди са откривани диаманти. През лятото на 2017 г. в рамките само на месец там бяха изкопани три – яркожълт, розов и пурпурно розов. В края на миналата година жълтият диамант „Firebird“ ( Жар птица) с маса 20,69 карата беше продаден на бранда „Graff Diamonds“.

По-рано беше съобщено, че търсенето на диаманти в световен мащаб се е сринало заради пандемията от коронавирус. Пет от най-големите производители на диаманти са натрупали скъпоценни запаси на стойност 3,5 милиарда долара и не могат да ги продадат, съобщи “standartnews.com”

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.