Днес се навършват 108 години от победата на българския торпедоносец „Дръзки“ над турския крайцер „Хамидие“ по време на Балканската война. Днес, спазвайки традицията, се проведе церемония пред кораба-музей „Дръзки“.

До десния му борд застана почетния караул от ВМС. Събраха се и много граждани. Сред гостите на тържеството бяха народният представител адм. Пламен Манушев, областният управител Стоян Пасев, кметът на града Иван Портних, командирът на Българските ВМС конртаадмирал Кирил Михайлов, както и офицери, старшини и матроси от флота.

В словото си директорът на Военноморския музей д-р Мариана Кръстева разказа спомените на един от участниците в знаменитото сражение – кап. Купов, които бяха отпечатани в книга още през 50-те години на миналия век.

В тях той емоционално разказва за онези драматични събития в нощта на 8 ноември 1912 г. По това време торпедоносецът „Дръзки”е под негово командване. С успешната си торпедна атака корабът поразява 4 пъти по-големия брониран крайцер „Хамидие”.

Самият отряд миноносци, които са в открито море и са в защита а морските ни граници, са под прякото командване на капитан втори ранг Димитър Добрев.

В сражението „Дръзки“ нанася тежко поражение и изважда от строя турския бронепалубен крайцер „Султан Абдул Хамид“ („Хамидие“), който с далекопалубната си артилерия е заплашвал да разруши Варна и Балчик. Така южната ни съседка е охранявала военните си транспорти от Кюстенджа (Констанца) до Цариград.

С успешната торпедна атака "Хамедие" е сериозно повреден, но не потъва, а на буксир е изтеглен до Цариград.Това е голяма победа за малкия Български флот и фактически неутрализира всякакви активни операции на турските военноморски сили в Черно море до пълното поражение на Турция във войната.

Морската ни история разказва още, че след атаката "Хамидие" временно е извън строя. Ремонтиран е и след няколко месеца се връща отново на сцената на бойните действия.

Парадоксален факт е, че "Хамидие" идва за втори път във Варна.

Това се случва през 1939 година, припомня Мариана Кръстева: В навечерието на Втората световна война България и Турция са съюзници и  посещението му е в  този контекст. И като кораб на уважаван съюзник той е посрещнат официално, със специална церемония.


 

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.