Тази вечер поставя началото на 38-то издание на най-стария и единствен по рода у нас фестивал за българско игрално кино „Златна роза“ ще представи най-новите български филми от 24 септември до 1 октомври 2020г. Домакин на събитието е Фестивален и конгресен център Варна, а филмите ще могат да бъдат гледани и онлайн. Фестивалът има сериозни традиции в българската кинематография като първото му издание е през далечната 1961 год. Форумът започва тази вече с копродукцията „Пари” с реж. Сиамак Етемади, съпродуценти Чучков брадърс и с финансовото участие на Националния филмов център.

Първа прожекция очаква зрителите и дългоочаквания „Пепел върху слънцето“. Лентата е режисьорски дебют на Богомил Калинов, а главните роли са поверени на Юлиан Вергов и Силвия Петкова. Филмът ще бъде част от конкурсната програма на събитието. Прожекцията е насрочена за 29 септември от 16:00 часа в Зала 1 на Фестивален и конгресен център – Варна. В конкурсната програма са селектирани 22 късометражни и 19 пълнометражни филма, произведени както с подкрепата на Националния филмов център, така и с частни средства в последната година.

По традиция в рамките на фестивала във Варна ще присъстват създателите на филмите. Продължава и 17-тото издание на най-големия фестивал за късометражно кино в района, и единствен по рода си в страната, IN THE PALACE International Short Film Festival , който ще продължи до 22 септември. Зрителите могат да видят 128 филма, разделени в пет програми.

В рамките на фестивалните дни зрителите ще видят дигитализираният вариант на трисерийния филм на режисьора Георги Дюлгеров „Мера според мера“. Чрез дигиталната версия „Доли медия студио“ дава шанс на новата публика да види този филм. Той ще бъде показан тази есен и в рамките на "София филм фест" в средата на октомври.

Негативът на филма е сканиран, почистен, направени са нови цветови корекции и корекции в експозицията на кадрите, като са добавени визуални ефекти за подсилване на картината. Звукът е преформатиран в стерео 5.1, добавени са звукови ефекти, пояснява инж. Добромир Чочов, управител на „Доли медия студио“.

С появата си през 1981 г. филмът на Георги Дюлгеров "Мера според мера" изненада с нестандартните творчески решения и оригинален поглед към събитията от Илинденско-Преображенското въстание, представени като размисъл за отношенията „Личност – време“.

Оператор на филма е Радослав Спасов. Сценарият е по романа на Свобода Бъчварова „Литургия за Илинден“. Сред авторите на сценария, заедно със Свобода Бъчварова и Георги Дюлгеров, е Руси Чанев, който играе и главната роля на Дилбер Танас - събирателен образ и прототип на реален герой - Дилбер Илия. Заглавието на филма идва от стихотворението на Пейо Яворов „Ден денувам“, а за автентичността на филма допринася македонският диалект. Героите са реални исторически фигури и войводи – Апостол войвода, Христо Чернопеев, Яне Сандански, Пейо Яворов, Гоце Делчев.

Музиката е на Божидар Петков, художник е Георги Тодоров – Жози. В ролите може да видите знаменити актьори – Григор Вачков, Вълчо Камарашев, Цветана Манева, Димитър Буйнозов, Катя Иванова, Венцислав Кисьов, Иван Черкелов, Иглика Трифонова, Людмил Тодоров, Мартина Вачкова, Димитър Луканов и др. Общо 110 актьори участват в различните епизоди на филма. Филмът при появата си среща съпротива сред част от историците и културните среди, а днес е сред първите 15 филми на столетието, номинирани от зрители на БНТ.

От 18.00 ч. във ФКЦ във Варна ще бъде показана първата част от трилогията, която е с времетраене 100 минути, от 20.00 ч – втората и третата серия (84 и 104 минути).

 

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.