От днес, 11 март, започва ваксинацията срещу Covid-19 на хората, които са се записали в електронния портал. Създадени са 335 ваксинационни пункта в страната. В почти всички са доставени дози единствено от препарата на „АстраЗенека“. Това обяви зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева:

"Това, че са заявили предпочитания към ваксина, не означава, че тези предпочитания ще са обвързани с налични дози ваксини точно от този конкретен тип ваксина. Ваксинирането от утре ще започне с наличните дози ваксини, разпределени и получени в нашата страна, на Оксфордската ваксина(„АстраЗенека“). Ако лицата не желаят да получат този тип ваксина конкретно, да изчакат до момента, в който има предпочитаната от тях доза ваксина“.

От утре в болница "Пирогов" започва ваксинирането на записалите се в електронния регистър, съобщиха от лечебното заведение. Поставянето на дозите ще бъде от 8 до 17 ч. От лечебното заведение призоваха гражданите да спазват часа си за ваксиниране, получен от електронната система.

Продължава ваксинацията и реваксинацията от трите фази на националния план. Приключило е имунизирането на членовете на секционните избирателни комисии, допълниха още от болницата.

С наличните количества РНК ваксини (на компаниите „Пфайзер/Бионтек“ и „Модерна“) ще бъдат имунизирани обвързаните с изборния процес, както и тези, на които трябва да се постави втора доза, обясни Жени Начева.

Ако се освободят места от хора, които не са се явили в записания им час, за ваксиниране ще бъдат включени лица от фазите на ваксинационния план, посочи още Начева:

„В случай, че на едно и също място има повече хора от заявилите желание, има възможност да се съсредоточат и екипи от РЗИ, които също да поставят самите ваксини, за да няма напрежение по места“.

Около 70 000 души са записалите се за ваксинацията през електронния регистър между 11 и 31 март.

Около 30% от запазилите част за ваксинация са на територията на столичното РЗИ, показва справката по области. Най-малък е интересът във Видин и Смолян.

В съобщение на Столичната регионална здравна инспекция (СРЗИ), публикувано на интернет страницата на инспекцията, призовават всички да спазват регистрирания час за посещение, за да няма струпване на хора пред кабинетите.

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.