Министерството на търговията на Съединените щати издаде заповед в петък, която забранява на потребителите в САЩ от 20-ти септември да изтеглят китайските мобилни приложения TikTok и WeChat. Забраните засягат само нови изтегляния и актуализации на двете приложения.

Заповедта все още може да бъде отменена от американския президент Доналд Тръмп, ако собственикът на TikTok - китайската компания ByteDance - постигне сделка за продажба на американските си операции на компания от САЩ, се казва още в изявлението.

"Днешните действия за пореден път доказват, че президентът Тръмп ще направи всичко по силите си, за да гарантира националната ни сигурност и да защити американците от заплахите на Китайската комунистическа партия“, посочи министърът на търговията Уилбър Рос.

В случай, че сделка не бъде постигната, Министерството на търговията ще нареди и двете приложения да бъдат премахнати от Google Play и App Store на Apple, така че TikTok и WeChat ще станат недостъпни на територията на САЩ.

Уилбър Рос посочи, че TikTok ще бъде затворен в рамките на САЩ на 12-ти ноември, ако дотогава не бъдат разрешени "опасенията за националната сигурност", които поставя приложението за видео споделяне. Все още има неяснота какво ще стане с приложенията, които вече са инсталирани на устройства на милиони американски потребители.

За телевизия Fox Business Уилбър Рос отбеляза, че американското приложение на WeChat "ще бъде изключен за всички практически цели" на 20-ти септември. Той добави, че Apple и Google ще трябва да премахнат приложенията от техните магазини за мобилни приложения.

Технологичната надпревара между Вашингтон и Пекин и опасенията за сигурността на личните данни са сред водещите теми, по които двете страни се конфронтират. TickTok е пред сделка с Oracle, но тя трябва отново да бъде разрешена от администрацията на Доналд Тръмп, а плановете включват и първично публично предлагане на борсата. Тъй като американските приложения са забранени в Китай, потребителите в Съединените щати използват WeChat, за да комуникират със свои близки в Китай.

За TickTok тече различен срок - до 12 ноември, но от днес вероятно потребителите няма да могат да обновяват приложението си с регулярните ъпдейти. Също така остава неясно дали все пак потенциалната сделка с китайската компания - собственик на приложението би променила забраната, съобщи БНР..

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.