Снимка: Reuters

Часове, след като първият кораб със зърно отпътува от пристанище Одеса, украинският президент Володимир Зеленски заяви, че още 16 кораба са готови да транспортират продоволствена продукция от Украйна, съобщи БНР. Междувременно САЩ обвиниха Русия, че използва АЕЦ "Запорожие" като "ядрен щит" срещу украинската армия.

"Прекалено рано" е да се празнува, след като Украйна започна да изнася отново зърно от пристанище Одеса, заяви украинският президент Володимир Зеленски Той увери, че страната му ще даде своя принос за стабилизиране на световния пазар на храни:

"Твърде рано да се правят изводи и да се прогнозира как ще продължи този процес. Но пристанището заработи, трафикът по експорт започна и това може да се нарече първият положителен сигнал, че има шанс да се спре разпространението на хранителната криза в света."

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш изтъкна, че отплавалият кораб носи "не само царевица, но и надежда" и добави:

"Това, на което станахме свидетели в Одеса, е важна отправна точка. След първия търговски кораб трябва да последват още много, които ще допринесат за успокояването и стабилността на международните продоволствени пазари. Черноморската инициатива за зърното дава възможност за износ в значителни обеми от три украински пристанища - Одеса, Черноморск и Южни."

В телефонен разговор с френския президент Еманюел Макрон, Зеленски е настоял да бъде разблокирана макрофинансовата помощ от Европейския съюз в размер на 9 милиарда евро.

Силни взривове отекнаха и тази нощ в няколко района на южния украински град Николаев, съобщи кметът Олександър Сенкевич, като уточни, че един човек е пострадал.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън изрази безпокойство, че руските въоръжени сили използват атомната електроцентрала "Запорожие" като военна база и атакуват украинските сили от разположени в близост позиции. Блинкън определи тези действия като "връх на безотговорността".

От постоянното представителство на Русия в ООН отхвърлиха категорично обвиненията.

Окупационните власти в Запорожка област заявиха, че са готови да предоставят на мисия на Международната агенция за атомна енергия доказателства за атаки от украинската армия в района на атомната електроцентрала в Енергодар.

Руската армия е нанесла удари с ракети С-300 и реактивни снаряди "Смерч" през изминалата нощ в южния украински град Николаев. Засегнато е университетско общежитие и жилищни сгради. Пострадал е един човек. В Донецка област започна задължителната евакуация.

Вашингтон обяви, че ще предостави нова военна помощ на стойност 550 милиона долара на украинските въоръжени сили, а по-рано украинският министър на отбраната Олексий Резников обяви, че Киев е получил германски ракетни системи за залпов огън.

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.