Осем са кандидатите за генерален директор на Българската национална телевизия, съобщиха от Съвета за електронни медии (СЕМ) след като днес 17.00 часа изтече крайният срок за подаване на документи. Желаещите да заемат позицията имаха 24 работни дни да заявят участие в конкурса, но по традиция всички изчакаха до последния момент. Своите концепции по реда на приемане са подали Сашо Диков, Ирина Величкова, Сашо Йовков, Василена Матакиева, Емил Кошлуков, Венелин Петков, Красимир Ангелов и Светлана Божилова.

Сашо Диков е водещ на предаването "Евродикоф" по Евроком. Бил е програмен директор на Канал 3 и водещ в същата телевизия на спортни и политически предавания. Бил е водещ на предаването "Дикоff" в Нова телевизия.

 

Ирина Величкова е режисьор и специалист по авторско и медийно право.

 

Сашо Йовков бе спортен журналист в БНТ повече 20 години до освобождаването му от обществената медия през 2020 г. по времето на Емил Кошлуков.

 

Василена Матакиева е част от управителния съвет на БНТ. Работи в обществената медия от 1992 г. като водеща на спортни предавания и новини, и автор на телевизионни филми. През 2005 г., е пресаташе на Българския олимпийски комитет и участва в подготовката на кандидатурата на София за домакин на Олимпийски игри. От 2009 г. е преподавател в магистърската програма по спортна журналистика в НСА.

 

Емил Кошлуков е настоящият генерален директор на БНТ, чиито мандат изтича на 5 юли.Той беше избран на поста през 2019 г., след като тогавашният ръководител Константин Каменаров напусна заради присъда за шофиране след употреба на алкохол. Дотогава - в продължение на година и половина, беше програмен директор на Канал 1 и водещ на обзорното публицистично предаване "Още от деня", което се излъчва всеки делничен ден.

 

Преди да влезе в ръководството на БНТ, Кошлуков е бил водещ на коментарното предаване "Факторът Кошлуков" по TV7. През 2013 година влиза в съвета на директорите на "Краун медия" - компанията - собственик на TV7 (тогава собственост на Цветан Василев). За кратко през 2014 г. става и изпълнителен директор на TV7 и News7. По това време каналът се финансира от фалиралата КТБ. След свалянето на "Факторът Кошлуков" от TV7 предаването се прехвърля в свързваната с Делян Пеевски Канал 3 (септември 2015 - април 2016). Кошлуков управляваше и продуцентската компания "Ноу фрейм медия" АД, която беше собственост на партньорката на бизнесмена и близък приятел на Бойко Борисов - Александър Сталийски, Виолета Сечкова.

 

При кандидатстването си за директор през 2017 г. Кошлуков бе декларирал, че е работил като програмен директор на телевизия "Алфа". През 2019 г. обаче трудовият му стаж в партийната телевизия на "Атака" бе заличен от подробната биографична справка на сайта на БНТ. Този факт даде повод на настоящият председател на парламентарната комисия по култура Тошко Йорданов да поиска проверка от СЕМ за достоверността на документа и след това настоя за предсрочното му освобождаване.

 

Венелин Петков е бившият шеф на новините в Би Ти Ви. Работил е в БНТ за кратко, след завръщане от обучение в САЩ и стаж в Си Ен Ен, а след това започна в първата частна национална телевизия от създаването й. След смяна в ръководството на телевизията през 2020 г. Петков е oсвободен като директop "Hoвини, актyaлни предaвaния и cпopт", а на нeгoвo мяcтo e нaзнaчeн вoдeщият на сутрешния блок Aнтoн Хекимян. Петков е работил в тясно сътрудничество с един от членовете на СЕМ - Габриела Наплатанова, която до скоро бе военен и политически репортер в телевизията.

 

Красимир Ангелов е бивш директор на БНР Радио Кърджали, който през 2013 г. също се кандидатира за шеф на БНТ.

 

Светлана Божилова е доц. д-р по телевизионна журналистика в Софийския университет "Св. Кл. Охридски". Директор е на Националната университетска телевизия "Алма матер" и ръководител на Европейската студентска телевизионна мрежа по програма "Младежта в действие" на Дирекция "Култура и образование", ЕК. Учредител на граждански форум "Свободно слово" - член на авторския екип, създал проекта на Закона за радиото и телевизията през 1998 г.

 

Какво предстои

 

Отварянето на пликовете с документите се осъществява три дни след изтичане на срока за подаването им. Членовете на СЕМ пък трябва да разгледат кандидатурите до 15 юни, а изслушванията на концепциите ще се проведат по график, изготвен от регулатора в рамките на два дни - 27 и 28 юни.

Гласуването ще бъде на следващия ден (29 юни). За избран се счита кандидат, който е получил поне три от гласовете на петимата членове на медийния регулатор, който е в състав Соня Момчилова (председател), Галина Георгиева, Пролет Велкова, Симона Велева и Габриела Наплатанова.

Сред изискванията за кандидатите за генерален директор на БНТ са наличието на опит в електронни медии и най-малко петгодишен трудов стаж в телевизия. Към заявлението за участие в процедурата кандидатите могат да подават декларация за тригодишен опит на мениджърска позиция.

Наличието на управленски опит обаче не е задължително условие за избора на шеф на обществената телевизия.

Мандатът на генералния директор е три години, като той работи с управителен съвет, който има същия срок на управление.

 

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.