Осем коалиции и 31 партии са подали документи за участие в парламентарните избори на 4 април, съобщиха пред "Дневник" от Централната избирателна комисия. Срокът изтече в 17 часа днес, а в момента членовете на комисията разглеждат постъпилите в последния момента документи.

За регистрация са необходими поне 2500 подписа, а по информация от комисията три от формациите не са ги събрали.

Първата коалиция, която се регистрира за участие в изборите, бе обединението "Демократична България", в което влизат "Да, България", ДСБ и Зелено движение, а първата партия - формацията на бившия втори в ГЕРБ Цветан Цветанов "Републиканци за България". Този пък партията на Бойко Борисов, която винаги се регистрираше първа в изборната комисия, внесе в последния възможен ден документи за регистрация на коалиция между ГЕРБ и СДС.

От формациите в настоящия парламент се регистрираха коалицията "БСП за България" и партията на Ахмед Доган ДПС. Коалицията "Обединени патриоти" се разпадна, като ВМРО и "Атака" се регистрираха за самостоятелно участие на изборите, а партията на Валери Симеонов се обедини с партията на Веселин Марешки в "Патриотична коалиция - Воля и НФСБ".

След съмнения дали името отговаря на "добрите нрави" бе регистрирана и коалицията между Мая Манолова и представителите на т.нар. Отровно трио "Изправи се! Мутри вън!", която използва съдебните регистрации на три партии - създадената от Меглена Кунева "Движение България на гражданите", "Движение 21" на Татяна Дончева и Единна народна партия, чието най-известно лице е Мария Капон.

За левия вот ще се борят партията на отцепниците от БСП "Българска прогресивна линия", партията на русофила Николай Малинов "Възраждане на Отечеството" и АБВ. Регистрирани са още партия "Възраждане" на Костадин Костадинов, партия "Глас Народен" на певеца Светослав Витков и партия "Консервативно обединение на десницата"- КОД на бившия здравен министър Петър Москов.

Регистрирани за участие в изборите са и по-непопулярни формации - партия МИР, Партията на Зелените, партия "Пряка Демокрация", партия "Правото", коалиция "Ние, гражданите" (партия "Коалиция за теб България" и партия "Българска демократична общност") и коалиция "Движение Заедно за промяна" ( между партия "Българска социалдемокрация - Евролевица" - "БСДЕ", партия "Европейска сигурност и интеграция" и партия "Родолюбие 2000").

Формацията на бизнесмена с 18 обвинения Васил Божков "Българско лято" не можа да се регистрира за самостоятелно участие на изборите, тъй като прокуратурата оспорва решението на Софийския градски съд да регистрира платформата като политическа партия. Пиарът на платформата Десислава Виткова обяви, че "Българско лято" ще използва регистрацията на друга партия, за да участва в изборите, но не каза коя.

Към 18 часа днес Централната избирателна комисия не бе разгледала документи на формация, в която участва и платформата на Божков, съобщава "Дневник".

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.