Украинецът Олександър Усик победи британеца Антъни Джошуа и защити световната си титла в тежка категория във версиите на Световната боксова асоциация (WBA), Международната боксова федерация (IBF), Световната боксова организация (WBO) и Международната боксова организация (IBO).

Битката в реванша се проведе в Джеда, Саудитска Арабия и след 12 рунда зрелищен бокс съдиите присъдиха успех на Усик по точки с поделено надмощие (115:113, 116:112, 113:115), съобщава „Gong.bg" .

Двамата предложиха страхотен двубой в невероятно темпо през всичките 12 рунда. Джошуа записа доста по-добър мач от първия такъв и имаше отлични моменти, но Усик му предложи достатъчно добър отпор, като се справи с някои трудни моменти, особено в първата половина на спектакъла.

С успеха си 35-годишният Усик вече има 20 победи на професионалния ринг от 20 мача, като 13 от тях са с нокаут. 32-годишният AJ пък е с баланс от 24 успеха (22 нокаута) и 3 загуби, но ще трябва да изкачи отново стълбицата, ако иска пак да се бие за световната титла.

Британецът пропусна възможността да се изравни с четирима велики боксьори, които са печелили световната титла в тежка категория 3 пъти - Мохамед Али, Ленъкс Люис и Виталий Кличко. Ивендър Холифийлд пък е единственият четирикратен шампион.

След последния гонг Джошуа отдаде дължимото на Усик и призова публиката да посрещне шампиона с аплодисменти. Двамата ще вземат еднакви пари, независимо, че по традиция шампионът в повечето случаи взима по-голям дял от организаторите. В случая Усик и Ей Джей ще спечелят по около 40 милиона долара за своя мач.

Снимки: Gulliver/Gettyimages и БТА

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.