Окръжната прокуратура във Варна внесе протест в Апелативния съд срещу произнесената от състав на Варненския окръжен съд присъда на подсъдимия Георги Ф. 43-годишният мъж е бил предаден на съд за опит за убийство на бездомник.

С присъдата си съдът признал за невиновен подсъдимия за това престъпление и го осъдил за нанасяне на средна телесна повреда на пострадалия бездомник. На Георги Ф. било наложено наказание 3 години лишаване от свобода, които заради съкратено съдебно следствие съдът намалил с една трета и определил подсъдимият да търпи наказание 2 години лишаване от свобода с петгодишен изпитателен срок.

На 15 декември 2019 г. след 21 часа пострадалият Мирослав, който бил бездомник и наркозависим, влязъл в двора на къща, като прескочил оградата. Имотът бил собственост на майката на Георги Ф. и неин роднина, но бил изоставен и често в него влизали различни хора. В двора и в самата къща Георги отглеждал три кучета, които хранел всеки ден.

Мирослав събирал метални отпадъци от контейнерите за смет и ги предавал в пунктове за изкупуване на вторични суровини. В двора намерил старо метално корито, взел го, прескочил отново оградата и напуснал имота. Георги Ф. наблюдавал действията му от паркиран на улицата микробус. Излязъл, настигнал Мирослав, хванал го отзад за връхната дреха и го съборил на земята.

След това му нанесъл побой с метална тръба, като ударите – повече от 20, предизвикали силна болка у бездомника. Мирослав крещял, а виковете му били чути от живеещите в съседния блок. От терасата една от свидетелките извикала на Георги да спре да удря падналия на земята мъж, друг съсед също извикал на нападателя да спре да бие Мирослав.

Заради намесата на съседите подсъдимият Георги Ф. се качил в микробуса си и потеглил. Малко по-късно се върнал отново, приближил се до лежащия на земята Мирослав и го ритнал няколко пъти.
По сигнал, подаден от живеещите в блока, пристигнал полицейски патрул и екип на спешна помощ. Сигнал на тел. 112 подал и самият подсъдим, като обяснил, че бил нападнат с нож от един наркоман, и посочил улицата, на която станало това.

Същата защитна версия Георги Ф. поддържал и по време на привличането му като обвиняем.
Пострадалият Мирослав бил отведен в болница и настанен в неврохирургично отделение с контузия на мозъка и други травми по главата и тялото и с опасност на живота.

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.