От началото на идната седмица, започваща на 11 януари, ще влязат в сила нови ограничения за пристигащи в четирите съставни части на Обединеното кралство – Англия, Шотландия, Уелс и С. Ирландия.
Това информират от Посолството на Република България в Лондон, съобщава БНР.

https://www.gov.uk/government/news/mandatory-covid-19-testing-introduced-to-bolster-border-measures

Засега не се съобщава точната дата и час, когато мерките ще влязат в сила, като може да има леко разминаване за различните части на страната.

Какво ще се изисква?

– Всички пристигащи, вкл. британски граждани, ще трябва да представят отрицателен тест, не по-стар от 72 часа към времето на излитане за полет към Обединеното кралство. Все още не е конкретизиран видът тест, който ще се счита за валиден.

– Дори и с отрицателен тест, гражданите все пак ще трябва да се самоизолират за 10 дена, освен ако не пристигат от държава в т.нар. „зелен списък“. България не попада в този списък, така че пристигащите от България ще имат нужда от тест и от 10 дневна карантина. Няма да важи възможността за по-къса карантина с втори тест.

– Очаква се да бъде забранено влизането в страната на всички лица, които през последните 10 дена са пътували от или през държавите от южната част на Африка, вкл. ЮАР, Намибия, Зимбабве, Ботсвана, Есватини (бивша Свазиленд), Замбия, Малави, Лесото, Мозамбик и Ангола, както и от Сейшелските острови и Мавриций.

– Ще има изключения за пристигащи от Ирландия, както и за превозвачи, деца под 11-годишна възраст и пътуващи от страни, в които не е възможно човек да бъде тестван преди пътуване.

– На място ще се налагат глоби от 500 лири за неспазване на новите правила тестоване преди пътуване.

– За пристигащите все още ще се изисква да попълват passenger locator form (PLF) и да се придържат към останалите местни рестрикции във връзка с националния локдаун.
Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.