Окръжен съд – Варна определи мярката на неотклонение „задържане под стража“ спрямо 49-годишния Николай Н. Мъжът е обвиняем по досъдебно производство за изпиране на пари, придобити чрез компютърно престъпление.

Според обвинението, през 2019 г. той е участвал в престъпната схема, заедно с друг мъж - 41-годишния Атанас В., който беше задържан в ареста през юли 2019 г. Престъпленията са осъществявани от 27.06.2019 г. до 6.07.2020 г. Според държавното обвинение придобитите чрез компютърна измама и данъчни престъпления сума е 411 750 лева.

В престъпната схема била използвана фирма, по чиято сметка бил получен валутен превод на стойност 65 000 евро от дружество, регистрирано в Княжество Монако. След получаване на сумата фиктивният управител на българското дружество се разпоредил с цялата сума. Няколко дни по-късно в банката в България, където пристигнал валутният превод от Монако, постъпило искане за връщане на сумата, като посоченото основание за това било измама. Действия по разследването били извършени във Варна, Пловдив, Добрич и Провадия.

На 14.07.2019 г. спрямо Николай Н. е взета мярка на неотклонение „парична гаранция“ в размер на 30 000 лв., която обаче той не внесъл в указания срок.

Това станало повод държавното обвинение да поиска определянето на нова мярка за неотклонение. Пред съда представителят на прокуратурата представи справка за съдимостта на лицето, от която е видно, че мъжът има присъди за престъпления от общ характер и множество криминалистични регистрации, вкл. за измами.

Обвинението изтъкна, че са събрани доказателства, че това не е единственото престъпление за изпиране на пари, което е осъществил 49-годишният Николай. От съда беше поискано неговото задържане в ареста, заради неизпълнението на първоначално определената му мярка „парична гаранция“ и тежестта на обвинението.

Според прокуратурата без мярка за неотклонение е възможно той да се укрие и да избегне понасянето на наказателна отговорност. Освен това той не пребивавал на посочените адреси за контакт, а разследването било на финален етап. Пред прокуратурата Николай заявил, че не желае сключване на споразумение и предпочита делото да бъде гледано по общия ред, което щяло да отнеме повече време.

Защитата на Николай Н. поиска по-лека мярка за неотклонение „домашен арест“. Пред съда беше изтъкнато, че обвиняемият е имал добро процесуално поведение и винаги се е явявал, когато е бил викан във връзка с разследването и не би се укрил. Липсата на средства била причина за неизпълнението на паричната гаранция. Според адвоката му осъжданията са от преди повече от 10 години и не би следвало да се вземат предвид.

Състав на Варненския окръжен съд, след като разгледа всички събраните до момента материали по делото, счете че е налице обоснованото подозрение Николай Н. да е съпричастен към авторството на деянието. Съдът прецени, че е налице реална опасност лицето да се укрие, предвид факта, че не пребивава на обявените от него адреси. Заради тежестта на обвинението и обществената опасност на деянието, вероятността 49-годишният мъж да извърши престъпление също е реална.

Поради посочените доводи, Варненският окръжен съд определи мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Николай Н. Определението на Окръжен съд – Варна може да бъде обжалвано пред Апелативен съд – Варна.

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.