"Представете си какво би станало, ако вестниците излязат със заглавия, че Ню Йорк е бил обстрелян! Веднага ще пристигне НАТО и войната ще свърши", шегува се председателката на Общинския съвет на Новгородское в Донбас Татяна Краско.

Плановете за връщане на старото име на селището - Ню Йорк, датират от 2016-а година, когато в Украйна е приет закон за декомунизацията. Но тъй като неутралното име "Новгородское" не попада в обсега на закона, идеята някак си замира. Хората обаче държат на старото име, в полза на което се произнесе и Парламентарната комисия по организацията на държавната власт в Киев. Сега последната дума ще имат депутатите от украинската Върховна рада, съобщава "Дойче веле".

Кой е "кръстникът" на Ню Йорк?

"Ню Йорк, Сталинска област" - това е официалното име на селището в промишлената част на Донбас, което е променено чак през 1951-а година. Името звучи американски, но според една от версиите всъщност идва от германски заселници, пристигнали в Украйна по покана на императрица Екатерина Втора още в края на 18-и век.

През 1892-а година именно тези протестанти-менонити кръстили селището Ню Йорк, за да угодят на съпругата на един от основателите - американка от Ню Йорк, която тъгувала по родния си град. Друга версия гласи, че германците избрали това име с надеждата селището да се развива тъй динамично, както Ню Йорк отвъд океана.

Всъщност нещата са малко по-сложни, обяснява Виктория Шору, която поддържа във Фейсбук профил под името "Украинският Ню Йорк: История". Според нея, днешното Новгородское възникнало още в края на 18-и век като село Александровское, което принадлежало на помешчиците Фурсови.

В източници от средата на 19-и век селото вече се споменава под името Ню Йорк, като никой не знае защо помечшикът е направил този екзотичен избор. "Един от членовете на семейството е бил корабостроител, вероятно е бил в Ню Йорк и градът му е направил впечатление. А може просто името да им се е видяло интересно", казва Виктория Шору.

Градчето е в очакване на турсти

В края на 19-а век землището минало в ръцете на друг помешчик, който го продал на германските заселници. Трудолюбивите протестанти построили няколко парни мелници, започнали да произвеждат тухли и селскостопански машини. В Ню Йорк имало училище, книжарница, банка, хотел и пощенски клон с телефонна станция, разказва Виктория Шору.

След революцията през 1917-а година обаче много германци избягали от селището, а след Втората световна война съветската власт депортирала останалите в Централна Азия, защото били "неблагонадеждни". Накрая Върховният съвет на СССР през 1951-а година окончателно премахнал "вражеското" име и прекръстил Ню Йорк на Новгородское. Татяна Краско смята, че възстановяването на историческото име ще бъде тържество на справедливостта. Местните власти очакват, че от евентуалното положително решение на парламента ще има и чисто практически резултат - ще привлече туристи в донбаския Ню Йорк.

В Новгородское отдавна няма германска общност, а малцината потомци на протестантите са изгубили връзка с езика и културата. За миналото на селището напомнят само нетипичните сгради и надгробните паметници с надписи на немски. Сред архитектурните забележителности се открояват парната мелница на Петер Дик и магазинът на Аарон Тисен. Именно в сградата на някогашния магазин през пролетта трябва да отвори врати Историческо-културният център "Украинският Ню Йорк" - краеведски музей и място за срещи и провеждане на обществени инициативи.

Още преди да се е стигнало до официално преименуване на Новгородкское, в градчето вече има бензиностанция и пицария, носещи името "Ню Йорк" - малко шарена екзотика в сивото всекидневие на депресивния Донбаски регион.

Заседание на Съвета за сигурност в Донбас? Защо не?

Днес в Новгородское живеят 12 хиляди души. Близо 600 от тях работят в местния завод за фенол. В градчето има три училища и интернат за деца със специални образователни нужди. Местните хора не са подминати и от обичайните проблеми: безработица, лоши пътища, транспортна изолация, трудности във водоснабдяването. Но в Новгородское има и с какво да се похвалят, разказва Татяна Краско. През последните години с помощта на няколко международни организации е построен модерен полицейски участък, по улиците са инсталирани камери за наблюдение и улично осветление, захранвано от слънчева енергия.

Но и тук остро се усеща най-тежката драма в целия регион: войната. Фронтът минава непосредствено край градчето и макар, че Новгородское досега не е ставало жертва на окупаторите от проруските въоръжени сили, местните хора с всичка сила усещат ужасите на войната. Татяна Краско казва, че от артилерийски обстрел са загинали петима души, а 100 сгради са пострадали.

Тя се надява, че евентуалното преименуване ще привлече повече внимание към градчето и неговите проблеми - както в Украйна, така и в чужбина. А министърът на външните работи на Украйна Дмитрий Кулеба на шега предлага в донбаския Ню Йорк да се свика Общото събрание на ООН или поне заседание на Съвета за сигурност. "Нека дойдат - готови сме за провеждането на такива заседания", коментира Татяна Краско.

Снимки: Дойче веле

 

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.