Две земетресения с магнитуд 5,1 и 4,8 разтърсиха района на окръг Измир тази сутрин, съобщи Анадолската агенция. Двата труса са станали в морето край град Карабурун в интервал от две минути. Първият е регистриран в 8.46 ч. местно време (7.46 ч. българско). Той е бил на дълбочина около 20 км. Огнището на последвалия трус е било по плитко - на 7 километра под земната повърхност.

Валията на Измир Явуз Селим Кьошгер е заявил пред агенцията, че към момента няма установени негативни последствия от труса. Извършва се проверка на място. "Няма информация за жертви или материални щети при земетресенията до момента", увери той, цитиран от БНР.

Дирекцията за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД) информира по-рано на сайта си, че в 8.03 ч. местно време, е бил регистриран и друг трус в същия район на Егейско море - с магнитуд 4,1 и на дълбочина около 24 км.

Последното земетресение е отчетено в 11.35 ч. (10.35 ч. българско време). То е станало на дълбочина 18 км и на разстояние около 40 км от Карабурун, окръг Измир и е с магнитуд от 5-а степен по Рихтер.

В края на октомври 2020 силно земетресение в Измир разруши множество сгради и доведе до смъртта на над 100 души.

По същото време трусове имаше и край остров Лесбос. По данни на Националния сеизмологичен център на Националния институт по геофизика, геодезия и география (НИГГГ) на БАН, в Егейско море, Гърция, близо до град Митилини на остров Лесбос, днес в рамките на час и половина е регистрирана поредица от четири земетресения. Основното събитие, с магнитуд 5.0 по Рихтер, е регистрирано в 7 часа и 46 минути българско време. Малко преди преди него, в 7.03 часа, е регистриран форшок (предтрус) с магнитуд 4.4, съобщават сеизмолозите от НИГГГ на БАН.

Те информират, че са регистрирани и два афтършока (последващи трусове). Единият последващ трус е бил в 7.59 часа и е с магнитуд 4.8, а другият - в 8.34 часа, с магнитуд 4.4. Очаква се афтършоковата серия в региона да продължи. Няма данни за усещане на земните трусове в Гърция на територията на България, съобщават сеизмолозите от БАН.

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.