Не сме застрашени от водна криза, нито във Варна, нито в Бургас. Това казаха по време на брифинг представители на отговорни институции. Управителите на ВиК дружествата във Варна и Бургас отговориха на отправени критики на екоминистъра Емил Димитров във връзка с проблемите с водоснабдяването по Черноморието.

В срещата с медиите се включиха областният управител на Варненска област г-н Стоян Пасев, както и управителите на водоснабдителните дружества във Варна и Бургас Валентин Вълканов и Ганчо Тенев, съобщават от ВиК- Варна.

По думите на Тенев обемът на яз "Камчия" в момента е 123 млн. кубика, а до пълния обем остават още 110 млн. кубика. Той е категоричен, че не сме изправени пред хипотезата за воден режим, тъй като общото потребление за месец за Варна и Бургас е 6 млн. кубика. Той е оптимист, че нивото на водата в язовира още се покачва заради валежите през зимния сезон.

Управителят на ВиК Варна Валентин Вълканов заяви, че количеството изразходвана питейна вода във Варна е по предварително зададен график. Той обясни и защо не трябва да се спира водата по деривация "Китка", като уточни, че това може да се случи само за профилактика и то само два пъти в годината. По думите му, за да функционира нормално деривацията, е нужно през нея да минават минимум по 700 литра в секунда, а максимално 2 400 литра в секунда.
Варна може да ползва изворите в Девня винаги, но от там водата се добива чрез помпи и цената й е 7 пъти по-скъпа, в сравнение с тази от Камчия, каза още Вълканов. Той уточни, че градът може да разчита и на аварийно подаване от язовир Цонево.

Не е водена кореспонденция за проблеми с водоснабдяването на двата най-големи черноморски града, съобщи областният управител на Варненска област Стоян Пасев. Не е имало такава кореспонденция нито между областна администрация и министерството на околната среда и водите, нито между В и К - дружествата и министерството, подчерта Пасев.

Припомня, че по-рано днес министърът на околната среда и водите Емил Димитров обвини ВиК - Варна и областния управител, че са бездействали 11 месеца, въпреки че са били предупредени за проблема с очакваното безводие. Стоян Пасев определи думите на министъра като„политическо говорене, чиято цел е трупане на някакви дивиденти"., съобщи Радио Варна.

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.