Третата вълна отмина и излизаме от зоната на хаоса. Toва заяви математикът и член на бившия вече НОЩ проф. Николай Витанов в сутрешния блок на БНТ.

Прогнозите са добри, но трябва да внимаваме и не трябва да се уповаваме на сезонния ефект на вируса. Индийският вариант е на нашите граници и пуснем ли го вътре, спокойствието ще свърши, предупреди проф. Витанов и допълни, че засега благоприятният сценарий за развитието на епидемията не е дестабилизиран.

В момента щитът расте и след 62 - 63 дена ще стигнем 70% обхват на от изградилите имунитет. След това е интересно какво ще стане - ако плеснем с ръце и се прегърнем, щитът ще започне да намалява и отново може да се получи някаква следваща вълна, предупреди математикът.

Вирусът към момента е доста ограничен и ако внимаваме, ще имаме спокойно лято. На есен ще дойде, въпросът е какво ще завари, изтъкна проф. Витанов.

Той е на мнение, че вирусът мутира в посока да отслабва и няма да бъде толкова опасен. Проф. Витанов е сигурен, че освен ваксина ще има и лекарство срещу COVID-19. Благоприятният сценарий е: вирусът ще съществува, но няма да бъде толкова опасен. Инфекцията обаче не е грип, посочи проф. Витанов. Той бе категоричен, че в нашата страна мерките винаги сработвали, като това спомогнало да се справим с кризата.

Според него имало някои негови колеги, които се опитали да го изместят, но той никога не е искал да прави политическа кариера, предлагали му дори да стане депутат, но е отказал. Рано ми е да влизам в политиката, тя е мръсна работа и не е за мене, аргументира се проф. Николай Витанов, на когото не му трябва слава - има си занимание в науката.

По думите му има си ново правителство и нов премиер, като водещ в управлението на кризата е здравното министерство, уточнява проф. Витанов, цитиран от "news.bg".

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.