Чрез военната подкрепа за Украйна САЩ очакват да получат достъп до големи запаси от титан, необходими за отбранителната индустрия, съобщи американското издание Newsweek, цитирано от Агенция „Фокус".

Изданието обръща внимание на факта, че САЩ и техните съюзници полагат усилия за "идентифициране, разработване и използване на големи запаси“ от титан в Украйна. Този метал, според Newsweek, може да играе ключова роля "в развитието на западните военни технологии, които ще формират основата на бъдещото сдържане на Русия и Китай“.

Министерството на вътрешните работи на САЩ е посочило титана като един от 35-те минерала, необходими за поддържане на икономическата и националната сигурност на страната, посочва списанието. "Но САЩ все още внасят повече от 90% от тази руда и не цялата идва от приятелски страни“, отбелязва Newsweek, допълвайки, че руската корпорация за производство на титан "ВСМПО-Ависма“ не е била засегната от западните санкции.

САЩ се опасяват, че Москва може да замрази износа на титан за западните страни, "което ще постави тяхната авиоиндустрия и отбранителен комплекс в трудно положение“, подчертават още от редакцията. Източник на Newsweek в Конгреса на САЩ смята, че "значителните запаси“ от титан в Украйна могат да се превърнат в "привлекателна алтернатива на руските и китайските източници“ за Вашингтон. "Тъй като дискусията на Запад за това дали трябва да продължим да подкрепяме Украйна се засилва, това може да стане един от най-често чуваните аргументи“, каза източникът.

През юли 2022 г. The Wall Street Journal съобщи, че Европейският съюз е блокирал предложение за налагане на санкции на най-големия производител на титан в света - "ВСМПО-Ависма“. Според източници на вестника Франция и редица други страни са се противопоставили на включването на компанията в седмия пакет от санкции от страх, че Русия може да спре износа на титан за Европа в отговор.

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.