Снимка: БГНЕС/ЕРА

Съединените щати и други страни от НАТО изпитват трудности с намирането на резерви за нови оръжейни доставки съм Украйна, пише New York Times. Нова война в Европа с толкова активно използване на танкове и артилерия изглеждаше немислима за западните политици, а НАТО значително намали арсеналите си през последните десетилетия.

Дори Съединените щати имат само ограничени запаси от оръжията, от които се нуждаят украинците, и Вашингтон не е склонен да отклони ключови оръжия от потенциално проблемни региони като Тайван и Корейския полуостров, където САЩ си съперничат с Китай и Северна Корея, пояснява „news.bg".

Сега, девет месеца след началото на войната, поради фундаменталната си неподготвеност за подобни конфликти, Западът отчаяно се опитва да намери начини да снабди Украйна с това, от което се нуждае и да попълни резервите на НАТО. В Украйна страните изразходват оръжия и боеприпаси с темпове, невиждани от Втората световна война, отбелязва New York Times.

Според представители на НАТО интензивността на използването на артилерия е потресаваща. В Афганистан силите на НАТО биха могли да използват 300 артилерийски снаряда на ден и да не се тревожат много за противовъздушната отбрана. Украйна изстрелва хиляди снаряди на ден и все още отчаяно се нуждае от противовъздушна отбрана срещу руските ракети и иранските дронове.

"Един ден в Украйна е като месец или повече в Афганистан", каза пред NYT Камил Гранд, експерт по отбраната в Европейския съвет за външни отношения, който доскоро беше помощник генерален секретар на НАТО по инвестициите в отбраната.

Украинците са изстрелвали между 6000 и 7000 артилерийски снаряда на ден в Донбас, каза високопоставен представител на НАТО. Руските войски изстрелват от 40 хиляди до 50 хиляди артилерийски снаряда. За сравнение, всеки месец в САЩ се произвеждат само 15 хиляди снаряда.

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.