Петдесет и пет годишният Даниел Салдана от Болдуин Парк в щата Калифорния беше освободен от затвора в началото на май, където излежавал присъда за опит за убийство, извършен през 1989 г., съобщи ДПА, цитирана от БТА.

Прокурори и служители, които отговарят за условно предсрочно освобождаване, открили неприложени по делото доказателства, които оневиняват Салдана. През 1990 г. той е осъден на 45 години затвор за опит за убийство по време на инцидент след футболен мач. Тогава мъж открил огън срещу шестима гимназисти в Болдуин Парк, вземайки ги по погрешка за членове на банда, според окръжния прокурор на Лос Анджелис Джордж Гаскон. Двама от учениците били ранени.

Салдана, Раул Видал и Ейприл Галегос били осъдени по шест обвинения за опит за убийство и по едно обвинение за стрелба по пътниците в превозно средство, сочат съдебни документи. Салдана обаче не спирал да твърди, че е невинен и настоявал, че дори не е бил на местопрестъплението.

През 2017 г. Видал признава пред щатската комисия за предсрочно освобождаване, че носи отговорност за стрелбата, а Салдана не е бил с него, посочва Гаскон. Тази информация обаче така и не стига до Салдана и неговите защитници. Прокурор от окръг Лос Анджелис, присъствал по време на признанието на Видал, също не оповестява разкритото от Видал.

През февруари 2023 г. обаче, комисията по предсрочно освобождаване предава преписи от изслушването на Видал на отдела за правомерност на постановените присъди към окръжната прокуратура, който бързо започва разследване и поставя под въпрос вината на Салдана, информира Гаскон. Към това разследване е присъединено и искане на Салдана за отмяна на присъдата му. Въз основа на това Върховния съд на окръг Лос Анджелис стига до извод за невинността на Салдана и на 11 май той е помилван от съдия.

Салдана е бил на 22 години, когато е арестуван. Той заяви, че е работел като строителен работник и е бил на работа, по време на стрелбата, затова няма никаква представа защо е бил свързан с престъплението.

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.