Мнозина мечтаят да се събудят от успокояващия звук на разбиващите се вълни. Но с инфлацията и цените на недвижимите имоти, които повишават разходите за живот, малцина могат да си позволят да се преместят в крайбрежен град. Все пак летните жеги започнаха да мотивират мнозина да мислят за прохладно бягство в близост до морето.

Така започва материалът на специализирания туристически сайт Travel and Leisure, в който са класирани десетте най-бюджетни плажни дестинации в света. Сред тях е и третият по големина български град – Варна, отбеляза Еconomic.bg.

Разположен на българското черноморско крайбрежие, северно от Гърция и Турция, Варна е средно голям град, предлагащ достъп до живописни плажове, музеи, аквариум, оживена градина, много курорти и международно летище, се казва в класацията на Т+L.

Според изданието регионът е перспективна луксозна дестинация на Балканския полуостров, с присъствие на световни марки в хотелиерството, като Meliá, а Nobu наскоро обяви плановете си да отвори обект в района.

Голф ентусиастите пък могат да тренират замаха си на едно от най-живописните игрища в региона на Thracian Cliffs, което гледа към Черно море.

Ето и останалите от ТОП 10:

1. Джорджтаун, Пенанг, Малайзия

Столицата на Пенанг е остров край западното крайбрежие на Малайзия. Това е оживен град, който предлага исторически забележителности, колониална архитектура, разполага с признание от ЮНЕСКО и от 2008 г. се намира в списъка на световното наследство.

2. Валенсия, Испания

Тук ще опитате истинска паеля, както и много други шедьоври от местната кухня. Животът е достъпен, а плажовете са едни от най-добрите в Европа.

3. Масатлан, Мексико

Мексико има много територии, които не са оценени от туристите. Дигиталните номади също откриват Масатлан и го определят като перфектна локация за живот.

4. Кангу, Бали, Индонезия

Бали е известен със своите туристи и много често има протести от местните. Мнозина препоръчват Кангу - популярно село на южния бряг на Бали.

5. Хуа Хин, Тайланд

Това е бивше рибарско селище, известно днес като идеалното място за бягство. Местните жители и посетители го боготворят.

7. Лагос, Португалия

Регионът Алгарве е абсолютен магнит за експати, които обичат красиви плажове и добра кухня. В този регион има много малки и красиви селца, очакващи гости.

8. Тулон, Франция

Сигурни сме, че всички знаят историите за Френската Ривиера и биха искали да живеят там. Тулон не е толкова популярен, колкото Марсилия и Ница, но е много добра база за стартиране на приключение и дистанционна работа.

9. Азорските острови, Португалия

Те са спокойни, все още имат жизнено пространство и се определят като добра алтернатива на континенталната част на Португалия.

10. Пуерто Морелос, Мексико

Ривиера Мая е пренаселена и мнозина биха избягали бързо, ако трябва да живеят там. Пуерто Моралес е добра алтернатива и се намира между Плая дел Кармен и Канкун.

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.