Държавната Israel Aerospace Industries (IAI), глобален лидер в отбранителната и авиокосмическата индустрия, предлага на България ново поколение от високо оценявания и утвърден в практиката на редица държави многофункционален радар (MMR) ELM-2084, произвеждан от дъщерното ѝ подразделение ELTA Systems. Става въпрос за най-новия модел радарна система на компанията, който е последна дума на технологиите. Тя превъзхожда всичко, което съществува до момента, твърдят от комапнията.

В София компанията представи пред журналисти предложението си към България в подкрепа на модернизацията на българската армия, което ще създаде значителни ползи и за българската икономика, категорични са от фирмата.

Изпитаният в реални бойни действия MMR осигурява въздушното наблюдение и системата за противовъздушна отбрана (ПВО) на множество страни по света. Радарът е част от известните в цял свят системи за ПВО на Израел – „Железен купол“ (Iron Dome) и „Прашката на Давид“ (David’s Sling). Той е интегриран и в наземната система за ПВО на IAI – „Barak 8 / MX“.

IAI e най-голямата отбранителна компания в Израел. Основана е през 1953 година и е държавна собственост.

„Ние се занимаваме с най-нова отбранителна технология във всичките сфери – Космос, военновъздушни, военноморски, сухопътни сили и киберсигурност. Важно е да се отбележи, че имаме два пазара – единият е отбранителният, а другият е комерсиалният. Работим в повече от 90 държави, като 85% от производството ни е за износ. Ние се занимаваме и с производство на ракети. В ЕLTA има около 4000 служители, а в IAI около 16 000. Ние сме едни от световните лидери, когато става въпрос за радарни системи, противовъздушна отбрана, специализирани самолети за различни мисии, наземни системи, безпилотни системи – дронове, разузнаване и киберсигурност“, това заяви Алон Каплан – мениджър маркетинг и бизнес развитие на IAI/ELTA Systems.

Радарите, които произвежда компанията варират в обхвата си на действие от няколко километра до няколко стотин километра. Разполагат с уникални комбинации от сензори, които работят и на земята, и във въздуха, и в самолетите.

„Българското министерство на отбраната започна мащабна модернизация на българската армия, като част от нея, то публикува запитване за информация за промяна на наличните 3D радари на България с нови модерни системи. За момента министерството направи запитване за седем радарни системи – пет с по-далечен обсег на действие и две със среден обсег на действие. Програмата е разделена на два основни етапа. Първият е запитване за информация, който беше финализиран в началото на 2020 година. На втори етап се очаква да бъде обявен търг, който ще се състои в края на тази година или началото на следващата, по предварителна информация“, заяви още Алон Каплан.

„Нашето предложение се базира върху Мulty Mission Radar family – радари, които дават възможно най-добрата картина“, посочи Алон Каплан.

„Системата, като такава, няма друга подобна на пазара в момента. Тя е продадена на три континента в повече от 10 държави, като половината от тях не желаят да се знае за това. Подобни системи на нашите конкуренти са все още на база прототип и някакъв вид разработка. Системата обединява на практика четири различни радара в едно, а цената е като на съвсем обикновен радар. Тоест откъм цена и откъм технология е несравнима. Виждате, че щом в САЩ купуват системата значи е наистина доста добра. С подобни радари ЕLTA работят няколко наши съседни държави, които са членове на НАТО“. Това заяви пред Tribune.bg Ивайло Пифер, представител на IAI/ELTA Systems за България.

„Отношенията между ЕLTA, IAI и българското министерство на отбраната са от около пет години. Те идват, участват на изложения. Водили сме разговори, прави ли сме презентации. Когато Министерството на отбраната изпрати запитване за информация до няколко производителя на радари по света, ELTA също беше официално запитана. Надяваме се проектът да започне като търг, надяваме се и да го спечелим, а кога ще бъде финализиран зависи от самите преговори. Първо трябва да го спечелим, разбира се“, добави още Ивайло Пифер.

По думите на Алон Каплан Министерството на отбраната на България е отделило бюджет за този проект.

„Ние можем да кажем, че сме в рамките на бюджета, без да го надвишаваме. От друга гледна точка даваме най-добрата технология, която има в момента на пазара“, подчерта Каплан като обяви, че цената е между 150-200 милиона евро.

Моше Манор, полковник от резерва, който работи в отдела за наземни и морски радари на ELTA разкри особеностите на системата за наблюдение на въздушното пространство Sky shield и мултифункционалния радар MMR. Тя е изпитана в бойни условия, а именно през 2014 г. по време на конфликта на границата с ивицата Газа. Тогава системата е успяла да прихване и неутрализира 99% от изстреляните към израелска територия ракети, снаряди и мини, а също и вражески дронове.

MMR, който работи в S-честотния сектор, предоставя значителни възможности за противовъздушна отбрана, въздушно наблюдение и управление на огъня с голям обсег на действие. От своя страна по-новата версия MS-MMR гарантира по-добра класификация, идентификация и разграничаване на много близки цели, независимо от обстановката в небето или метеорологичните условия.

Радарът MS-MMR значително подобрява надеждността на системата за наблюдение на въздушното пространство и ситуационна осведоменост. Той също така може да противодейства ефективно на нови видове малки, нисколетящи, бавни и кръжащи обекти, които са труднооткриваеми за радарите, както и да прихваща крилати и балистични ракети с различен обсег на действие.

„Когато говорим за опознаване на ситуацията, трябва да споменем какво се случва във въздуха. Когато говорим за заплахите трябва да кажем за такива с нисък интензитет, бавни или неразпознаваеми обекти, безпилотни летателни апарати, ракети и минохвъргачки. Сценариите варират от рутинни до конфликти с висок интензитет или такива с нисък, вътрешна сигурност и контрабанда“, заяви Моше Манор.

По думите му ELTA има огромен опит и заради това, че наземните ѝ радари се използват при реални операции в Израел и могат да се справят с широк кръг от заплахи – от малки дронове и снаряди, през големи безпилотни самолети и противникови самолети, до балистични ракети.

Йоав Тургеман, вицепрезидент на IAI и главен изпълнителен директор на ELTA Systems, коментира: „MMR е един от най-успешните ни продукти, като към момента над 100 радара MMR са на въоръжение в армиите на редица европейски, азиатски и американски държави.“

54 от тях са в Индия, а останалите в Канада, САЩ, Италия, Чехия и други.

„През годините ние непрекъснато усъвършенстваме и развиваме MMR, като можем да заявим, че присъствието му промени начина на водене на бойните действия по света. За нас е чест да предложим на България усъвършенстваните радарни системи MS-MMR, произведени от ELTA. Тези радарни системи и интегрираните в тях технологии ще осигурят превъзходство на България по отношение на противовъздушната отбрана и въздушното наблюдение“, посочи още Йоав Тургеман.

Радарите, които IAI предлага на България, ще бъдат представени на щанда на най-голямата израелска отбранителна компания на започващото утре (30 септември) в Пловдив 14-то издание на специализираното изложение за отбранителна техника - ХЕМУС, съобщи "tribune.bg".

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.