Здравните власти отчитат ръст на смъртността от Covid-19 в страната. В момента тя е на нивата от месец септември, посочи председателят на Националния оперативен щаб (НОЩ) ген. Венцислав Мутафчийски.

С 12% са нараснали настанените в лечебните заведения на седмична база, като вече има болници с изчерпан капацитет., съобщава БНР.

За последните 14 дни в страната са регистрирани 380 новозаразени на сто хиляди души население. Това ни поставя на 16 място в ЕС и Европейското икономическо пространство.

Ситуацията се усложнява, посочиха здравните власти като най-тежка е в Плевен, Кюстендил и Враца, а най ниска е заболеваемостта в Търговище, Видин и Кърджали. Мерките засега ще продължат да се взимат на регионално ниво, обясниха от щаба.

По отношение на смъртността генерал Мутафчийски посочи“

„От септември месец не сме имали такова покачване в смъртността. Нарастването на седмична база е с около 53 процента, което е силно обезпокоително“.

По отношение на стартиралата днес ваксинация на записалите се в електронния регистър и липсата на избор на конкретни ваксини, здравният министър професор Костадин Ангелов обясни.

„И аз искам да имаме всички ваксини, по 500 хиляди дози от всяка една от тях по начина, по който ..., ама не идват, просто не идват“.

Най-висока е заболеваемостта в областите Плевен, Кюстендил, Враца, Бургас, София, Шумен и Перник.

38% е нарастването на заболеваемостта на седмична база. Наблюдава се и стръмно покачване на кривата по отношение на смъртността - средно с 53% на седмична база. Около 12% е нарастването на случаите в болниците.

Има болници с изчерпани и полуизчерпани капацитети, каза ген. Мутафчийски.

Заетостта на леглата за интензивно болни пациенти в лечебните заведения в страната в момента е 65%.

Няколко деца са настанени в инфекциозните отделения в Бургас, сред тях има и бебета.

Ген. Мутафчийски повтори, че британският вариант на вируса, който в момента се разпространява основно у нас е много по-заразен.

Директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов посочи, че днес се очаква решението на Европейската агенция по лекарствата за ваксината на „Янсен“ и „Джонсън и Джонсън“. Ако тя бъде одобрена, тя ще бъде четвъртата ваксина, която европейските граждани могат да използват след препаратите на „Пфайзер“ и „Бионтех“, „Модерна“ и „АстраЗенека“. Вероятно доставки от нея ще има през април.

Продължава и разглеждането на документацията на руската ваксина „Спутник V“, а утре в страната ни ще пристигнат още 31 200 дози от ваксината на „АстраЗенека“.

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.