Пътническият самолет на индонезийската носкотарифна самолетна компания Sriwijaya Air се е разбил в Яванско море край остров Лаки, в близост до Джакарта, предаде ТАСС.

На борда са се намирали 56 пътници и шестчленен екипажа. Сред пътниците са и 10 деца.

Руският президент Владимир Путин бе сред първите лидери, които изказаха съболезнования на индонезийския си колега Джоко Видодо.

Припомняме, че пътническият самолет изчезна по-рано днес след излитане от летището в Джакарта, Индонезия. Става въпрос за Боинг 737-500, който е летял за Понтиянак, който е административен център на индонезийската провинция Западен Калимантан.

Полетът по план е трябвало да продължи около час.

Преди да изгуби контакт с диспечерите самолетът е бил засечен в 2.40 часа местно време над Яванско море, в северната част на остров Ява.

По данни на уебсайта за проследяване на полети Flightradar24.com машината е загубила повече от 3000 м височина за по-малко от минута.

По последни данни на МВнР на борда на изчезналия от радарите пътнически самолет е нямало чуждестранни граждани. Посланикът ни Петър Андонов се е свързал с МВнР на Индонезия, откъдето са потвърдили информацията.

Наземните служби не са получили сигнал за бедствие от екипажа на самолета.

В района на предполагаемата катастрофа вече са открити отломки, които може да принадлежат на самолета.

Причините и обстоятелствата на инцидента все още не са установени.

Катастрофиралият Boeing е произведен през 1994 г. за американската авиокомпания Continental Airlines, която по-късно се обединява с United Airlines. Самолетът се присъединява към флота на Sriwijaya Air през 2012 г.

В Индонезия катастрофата с Boeing е деветата подобна през последните десет години. Най-голяма беше катастрофата на Boeing 737 Max 8 на местната авиокомпания Lion Air на 29 октомври 2018 г., когато загинаха 189 души.

След подобна катастрофа в Етиопия през март 2019 г. експлоатацията на Boeing 737 Max беше преустановена в световен мащаб и възобновена едва през декември 2020 г.

Загиналите при катастрофи с големи пътнически самолети се увеличиха през 2020 г. до 299, въпреки че е регистриран спад на полетите заради пандемията от коронавирус, съобщи в началото на месеца "Ройтерс", позовавайки се на холандска консултантска компания.

През изминалата година е имало 40 катастрофи с големи пътнически самолети, от които пет са били фатални, което е довело до 299 фатални случая. През 2019 г. е имало почти двойно повече катастрофи (86), от които 8 са били фатални. Тогава са загинали 257 души, отбелязва фирмата То70.

Повече от половината от всички загинали в прегледа на То70 са 176-те жертви на катастрофата през януари 2020 г., когато украински самолет бе свален в иранското въздушно пространство. Вторият най-смъртоносен инцидент е катастрофата в Пакистан през май, когато загинаха 98 души.

През последните пет години средно е имало по 14 фатални инцидента, което водело до 345 смъртни случая годишно.

2017 г. е най-безопасната година в авиацията, когато е имало само две фатални катастрофи с 13 загинали, съобщава "news.bg".

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.