Най-малко 53 души са загинали в резултат на наводнения, свлачища и други произшествия, причинени от тайфуна Вамко във Филипините, съобщава „Дойче Веле“, цитирайки месните власти.

Въпреки че тайфунът е напуснал архипелага, причинените от него наводнения са засегнали Кабаян, където 24 от 28-те му общини са изцяло наводнени.

Десетки хиляди хора са в капан от наводненията в Кагаян и други близки провинции, докато въоръжените сили и аварийните екипи работят за спасяване на засегнатите с превозни средства и хеликоптери.

Вамко, петият тайфун, ударил Филипините за по-малко от месец, е оставил десетки ранени и изчезнали поради наводнения в много части на остров Лузон, включително Манила, където е отчетено най-тежкото наводнение от десетилетия.

Тайфунът, който достигна сушата в сряда вечерта със силен вятър от 155 километра в час и пориви до 255 километра в час, предизвика евакуацията на около 350 000 души в цялата страна. Около 100 000 трябваше да бъдат спасени от аварийни екипи, 41 000 са евакуираните само в столицата Манила.

След като преживяха 21 циклона тази година, метеорологичната служба предупреди, че Филипините могат да пострадат от преминаването на още четири преди края на 2020 г., особено уязвима от бури поради въздействието на явлението, известно като „Ла Ниня“, разказва и показва БНТ.

Снимки: БГНЕС

 

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.