Новината разпространиха сътрудниците му във “Фейсбук” и "Инстаграм", а в съобщението се допълва: "Кристо живя пълноценно, не само мечтаеше за неща, смятани за невъзможни, но и ги реализираше". Христо Явашев, световноизвестен с артистичния си псевдоним Кристо, почина на 84 години в Ню Йорк. В съобщението още се казва, че голямата изложба в Париж това лято и опаковането на Триумфалната арка догодина ще се реализират съгласно волята му.

Никой съвременен творец от български произход не е постигал популярността и творческото влияние на Христо Явашев. За това допринесе и партньорството в живота и изкуството с покойната Жан-Клод Денат дьо Гилбон, известна като Жан-Клод. От 1994 г. произведенията им, включително тези от миналото, са с автор "Кристо и Жан-Клод".

Роденият в Габрово в семейството на известен фабрикант Христо емигрира на Запад през 1957 г., жени се за Жан-Клод през 1959 г. и двамата заживяват в САЩ от 1964 г. В продължение на 56 години той живя в Ню Йорк. През 1973 г., след като 17 години е бил без гражданство, той става гражданин на САЩ. До смъртта си не се завърна в България.

През 2017 г. в интервю за в. “Ди Цайт”, припомня Dnevnik.bg, Кристо каза: "През всичките тези години бях безотечественик. Но не гражданството - идентичността прави човека. А моята идентичност е Кристо. Това е нещото, което никой не може да ми отнеме". Също там той сподели за съдбовната промяна на 21 години, докато е бил при роднини в Прага: "Именно там реших, че никога повече няма да се върна в тъпата България". Но той не мразеше България и българите, а репресивната система на компартията.

Последният му проект бе за опаковането на Триумфалната арка в Париж през 2020 г., но заради пандемията от коронавируса той бе принуден да го отложи с година. Реализирането му продължава.

"Творбите на Кристо и Жан-Клод събираха хората в споделено преживяване по цялата планета и работата им продължава да живее в сърцата и спомените ни", допълва днешното съобщение от неговия екип. "Кристо и Жан-Клод винаги са подчертавали, че искат артистичната им работа да бъде продължена и след смъртта им. Затова L'Arc de Triomphe, Wrapped съгласно волята на Кристо ще бъде реализиран между 18 септември и 3 октомври 2021 г.

Овен това през 2020 г. от 1 юли до 19 октомври в Центъра "Помпиду" ще се проведе голямата изложба за живота и работата на двамата в Париж.

През 1985 г. Кристо написа в писмо: "Красотата, науката и изкуството винаги ще триумфират". Днес тези думи звучат по-силно от всякога, се казва още в съобщението за кончината му.

Кристо и Жан-Клод експериментираха с опаковане на предмети, сгради и цели природни забележителности, прекосявайки границите на живописта, скулптурата и архитектурата. Някои от тях са световно известни: Опакован бряг в Австралия (1968-69), "Над реката" - завесата в долината на Колорадо (1970-72), Тичащата ограда в Калифорния (1972-76), Обградените острови в Маями (1980-83), Опакованият мост "Пон Ньоф в Париж (1975-85), Чадърите в Япония/САЩ (1984-91), Опакованият Райхстаг в Берлин (1972-95), Портите в Сентръл парк, Ню Йорк (1979-2005).

Приживе Кристо успя да реализира още два проекта и те бяха в Европа - Плаващите кейове в италианското езеро Изео (2014-16) и Лондонската Мастаба в езерото Серпентайн в британската столица (2016-18). Бизнесмоделът му за финансиране на проектите му и до днес се изучава в Харвард. Обичаше да казва с Жан-Клод, че са артисти. А артистът никога не се пенсионира, той просто умира.

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.