Музеите в Москва бяха поставени под карантина за втори път от началото на годината заради нарастващия брой новозаразени всекидневно в руската столица, съобщава „Арт Нюзпейпър“.

Със заповед на културния министър Олга Любимова всички държавни музеи в Москва спират публичните събития, считано от 16 ноември. Служителите над 65-годишна възраст, или от т. нар. „рискова група“, ще работят от вкъщи. Мерките ще важат до 15 януари 2021 г.

Карантината за музеите идва само дни, след като кметът на града Сергей Собянин ограничи културните събития. Наредбата предизвика объркване, тъй като инструктираше музеите да затворят временните си експозиции и да спрат образователните прояви, но заради пропуск в наредбата постоянните експозиции имаха разрешение да посрещат публика. На 13 ноември дойде новината, че градските музеи затварят за два месеца.

Новото постановление обаче предизвика още по-голямо объркване, защото театрите и концертните зали имат разрешение да работят, но при капацитет 25%. В много културни институции прецениха, че загубите ще бъдат твърде големи и също затвориха врати. Дори „Болшой“ изчаква, като отложи продажбата на билети за „Лешникотрошачката“ – спектакълът, превърнал се в традиция по празниците.

Карантината от първите месеци на 2020 г. засягаше културни и развлекателни институции в цялата страна. Мерките се вдигнаха през юни и новият сезон в културата започна без много и строги ограничения, макар още тогава бройката на новоинфектираните да отбелязваше ръст. В последните седмици в Русия има по над 22 хил. души на ден с положителна проба за вируса.

В момента баровете и ресторантите в Москва трябва да затварят в 23 ч., заради което някои от културата обвиниха властите в двойни стандарти.

Зелфира Трегулова, генерален директор на Третяковската галерия, съобщи пред ТАСС, че броят на посетителите е започнал да расте в дните преди наредбата на кмета Собянин. Тя се надява държавните музеи отново да получат финансиране, както се случи през пролетта. Тогава Русия отдели 3,8 млрд. рубли като компенсация на загубите от продажба на билети. Музеите се финансират от държавата, но разчитат и на приходи от временни изложби.

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.