Коронавирусът разкри “крехкия скелет” на обществата и може да тласне още 100 милиона души в крайна бедност. Това заяви генералният секретар на ООН Антониу Гутериш в изказване по повод 102-ата годишнина от рождението на Нелсън Мандела – първият чернокож президент на Южна Африка. Гутериш заяви, че коронавирусът „поставя светлината на прожекторите“ върху глобалната несправедливост. “Ние бяхме поставени на колене – чрез микроскопичен вирус. Пандемията демонстрира крехкостта на нашия свят”, предупреди той.

“Цели региони, които постигат напредък в премахването на бедността и стесняване на неравенството, бяха тласнати назад в рамките на няколко месеца”, предупреди той по време на виртуална мемориална лекция, организирана от базираната в Йоханесбург фондация „Нелсън Мандела“.

“Икономическата криза поради пандемията, която е заразила над 14 милиона и е убила близо 600 000 души по целия свят, се усеща непропорционално сред неофициално работещите, малкия бизнес и жените“, каза Гутериш. “Ние сме изправени пред най-дълбоката глобална рецесия след Втората световна война”, каза той и допълни: “Нови сто милиона хора могат да бъдат изтласкани в крайна бедност. Можем да видим глад с исторически размери.”

Коронавирусът е “рентген”, който разкри “фрактури в крехкия скелет на изградените от нас общества”, добави той, като посочи като някои от проблемите неравностойните здравни грижи, неравенството в доходите и изменението на климата. “Показва навсякъде заблуди и лъжи… Заблудата, че живеем в пострасистки свят. Митът, че всички сме в една и съща лодка”, каза още шефът на ООН.

Той припомни, че 26-те най-богати хора в света притежават толкова богатство, колкото половината от световното население. “Но доходите, заплащането и богатството не са единствените мерки за неравенство”, добави той.

Гутериш каза още, че хората са изчерпали търпението си към очевидните различия и дискриминация в обществата. Той посочи глобалното антирасистко движение, предизвикано от смъртта на Джордж Флойд – афроамериканец, убит от бял полицай през май, като просто „още един знак, че хората им е дошло до гуша“. Достатъчно „неравенство и дискриминация, която третира хората като престъпници въз основа на цвета им на кожата“, достатъчно „структурен расизъм“ и „системна несправедливост“. Коронавирусът, каза той, също е създал възможност за световните лидери да изградят “по-равноправен и устойчив свят”. “Ние сме в повратна точка. Но ние знаем на коя страна на историята сме”, завърши Гутериш, цитиран от “standartnews.com”.

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.