За девета поредна година Българската асоциaция на сомелиерите и виноценители и Българската асоциация за кулинарна култура организират „Фестивал вино и храна” - Варна 2021 г. , който ще се проведе в гр. Варна на 13 и 14 юни 2021 г. Проявата се осъществява с любезното домакинство на Комплекс "Морско казино". Фестивалът продължава традициите на изложенията и дегустациите на вина и храни от 30-те години на миналия век в града.

Кулинарният и виненият туризъм са част от културния, тъй като кухнята е израз на културна идентичност. Мястото на събитието също не е избрана случайно – „Морското казино на Варна”*.

Менюто на гурме-вечерите е съобразено с темата, като от екипа професионални готвачи са издирили стари варненски рецепти, които ще бъдат представени в съвременен прочит.

ПРОГРАМА
Откриване на 13.юни 2021 в 11.00 часа.
Работно време 13.юни /неделя/ от 11.00 часа до 21.00 часа.
Дегустации на вина - ще ви посрещнат винарски изби от България, вносители на вина, производители на хранителни продукти .
Гурме-зона „Ресторантът” - вечеря в 19.00 ч. с гост готвачи ученици от Професионалната Гимназия по Туризъм "Проф. д-р Асен Златаров", гр. Варна- тема ''100 години Варна курортен град''.

Работно време 14.юни/понеделник/ от 15.00 часа до 21.00 часа.

Дегустации на вина - ще ви посрещнат винарски изби от България, вносители на вина, производители на хранителни продукти.

Гурме-зона „Ресторантът” - вечеря в 19.00 ч. с гост готвачи от екипа на Института по кулинарни Изкуства към Висше Училише по Мениджмънт-Варна- тема ''100 години Варна курортен град''.

Вход за дегустациите 10 лв на ден./закупува се на място/. Куверт за зона''Ресторантът'' на стойност 35 лв./три степенно меню/. Закупува се предварително на място след откриването на Фестивала.

Кулинарно меню “Варна – 100 години курортен град”

#Меню Българска асоциация за кулинарна култура и ученици от ПГТ "Проф. д-р Асен Златаров", гр. Варна

13.06.2021 г.

Салата Варна

Микс от салатки, резени розов домат, черни миди черупка с бяло вино и девесил, ленти от краставица „Гергана“, репички, тарама хайвер от калкан, маринован лук, чеснова пърленка с билки и орехи, дресинг от маточина

Свинскo с джанки

Свинско бон филе мариновано с чубрица и левурда от Лонгоза, рагу от червени и зелени чушки, крем от целина с черен летен трюфел

Пино ноар 2018, ВИ „Побити камъни“

Ябълков сладкиш Евксиноград

Хрупкав ванилов пай с червени ябълки конфи, филирани бадеми в бренди Евсиняк X.O., поднесен с крем-фреш със стафиди и свежа мента
 

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.