Голяма риба луна, за която се смята, че е рядък екземпляр, е изплувала на плаж в щата Орегон, в северозападната част на Тихия океан, съобщиха ДПА и Асошиейтед прес, цитирани от БТА.

Странното създание е с дължина около 2,2 метра и е идентифицирано като вид Mola tecta по снимки на новозеландски изследовател, който за първи път описва тази риба през 2017 г.

Според аквариума рибата е изхвърлена на брега на плажа северно от град Сийсайд в началото на седмицата. Докато океанските риби луна - Mola mola, са сравнително добре познати, то Mola tecta е доста по-рядка.

Смята се, че обитава тропическите морета в Южното полукълбо. Главата и тялото на рибата образуват сплескан диск, към който са прикрепени две големи перки. Може да тежи до няколко тона.

Възможно е рибата да остане на плажа със седмици, тъй като за хищниците е трудно ще пробият твърдата ѝ кожа.

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.