„За пореден път сме свидетели на отвличане на вниманието, на загуба на обществено време и енергия, както и тежка злоупотреба със каузата на хората с увреждания“.

Това заяви министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

Министър Сачева коментира вчерашната ситуация с микробуса на майките от инициативата „Системата ни убива“, който не беше допуснат до протестната блокада на „Орлов мост“ в столицата, който определи като „опит за активна провокация“. Според нея организатори на това са представителката на инициативата Вера Иванова и бившият омбудсман Мая Манолова.

„Говори се много за това какво е направило управлението и правителството на Бойко Борисов. Да видим дали хората с увреждания са част от дневния ред, но нека го видим през числата. От 2009 г. до сега какво показват числата? През 2009 г. разходите по бюджет на МТСП в областта на хората с увреждания са 245 351 247 лева. През 2018 г. разходите са 458 141 835 лева. През 2020 г., същите тези разходи за политики за хората с увреждания, са 921 766 000 лева. Сами изчислете колко е нараснало за 10 години финансирането на политиките за хора с увреждания“, призова Сачева на брифинг в министерството.

Тя подчерта, че само за последните 2 години бюджетът за тези политики е нараснал цели два пъти, подчертава “БГНЕС”.

„Само преди няколко дни одобрихме допълнителни разходи в размер на 122 млн. лева по бюджета на МТСП именно за лични асистенти. Също така увеличихме стандарта за социалните услуги с 21%. Разходите за пенсии са 2 млрд. лева, а за лична помощ 83 741 000 лева“, каза още министър Сачева.

„Това, което се случва на улицата, не е дневният ред на хората с увреждания. Това не са политиките, от които те имат нужда. Хората имат нужда не само от пари, а от конкретни идеи, политики, програми и мерки, които разработваме с тях. Въпреки деструктивния характер на Вера Иванова, тя е част от работните групи на министерството и като член на тях тя получава информация, справки. Сами преценете дали трябва да продължавате да наричате това, което се случва навън „протест на майки на деца с увреждания“. Това не е такъв протест, това са политически провокации, тежка злоупотреба с каузите на хората“, смята Сачева.

Над 186 хиляди хора с увреждания представлява най-голямата асоциация на хората с увреждания. „Каузата на хората с увреждания се използва за противопоставяне на едни хора с увреждания спрямо други. Членовете ни имат различни политически виждания, но това не означава, че ние трябва да влезем в тези междупартийни борби. Искаме да работим за доброто на нашите деца“, каза Веска Събева, зам.-председател на най-голямото сдружение на хората с увреждания.

Снимки: БГНЕС

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.